Munkálatok

2024.02.08. 18:20

Nagy erőkkel dolgoznak a leendő összekötő úton

Nagy erőkkel dolgozik a Strabag cég Nagyváradon a körgyűrűt az autópályával összekötő leendő úton. Jelenleg a Szentandrási úti csomópontnál zajlik az aszfaltozás.

Forrás: ebihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Nehézkes az autóforgalom a nagyváradi körgyűrűn: szerdán a Szentandrási út magasságában mindkét irányban csak egy sáv volt járható, az autóknak kis sebességgel kellett haladniuk, mert az utat szélesítették és aszfaltozták. A munkálatok az erdélyi autópályával összekötő út építésének részét képezik, és három hónappal korábban is befejeződhettek volna, azonban közbeszóltak a rossz időjárási körülmények az elmúlt év végén. Emiatt a munkálatok csak a jövő hónapban készülnek el, amennyiben a Strabag beszállítói meghozzák a biztonsági elemeket.

Forrás:  ebihoreanul.ro

„A Strabag, amely a nagyváradi körgyűrűt és az autópályát összekötő út munkálatait végzi, a jó időjárást kihasználva keményen dolgozik azon, hogy minél több aszfaltozást végezzen. Az autósok nehezen tudnak haladni, mindkét irányban csak egy-egy sávon mehetnek, mert két másik sávot aszfaltoznak a Szentandrási úti felüljárónál, a Varadia panzió, a RAR és az Arabesque környékén, ott, ahol a nagyváradi körgyűrű és az új út közötti összeköttetés lesz” – mondta szerdán az Ebihoreanulnak Traian Bulzan mérnök, az országútkezelő vállalat nagyváradi illetékese. Elmondása szerint a Strabag még tavaly év vége előtt befejezhette volna a teljes munkát, ha novemberben nem lettek volna a heves esőzések, amelyek késleltették a földmunkák egy részét. „Ilyen körülmények között a szerződésben rögzített időpontban, márciusban adják át a forgalomnak a körgyűrű és az autópálya közötti összekötő utat, amely Románia északnyugati részének leglátványosabb és minden bizonnyal egyik legforgalmasabb útja lesz” – fogalmazott Bulzan.
A kivitelező cég projektmenedzsere, Marius Mitrofan mérnök elmondta, hogy már csak kisebb munkálatokat kell elvégezni. „Néhány szakaszon még aszfaltozni kell, majd fel kell festeni a közúti jelzéseket, fel kell szerelnünk a biztonsági korlátokat és a jelzőtáblákat. A teljes projekt kivitelezési állapota jelenleg 93 százalékos” – mondta Mitrofan, megerősítve azt, hogy a munkálatokat a szerződésben rögzített határidő előtt be lehetett volna fejezni, ha a tavaly év végi esőzések nem lettek volna, de az akkori lemaradást most akarják behozni. „Tavaly ősszel sokat esett az eső, és lassítanunk kellett a munkálatokat, most viszont tavaszias időjárás van, és ezt szeretnénk maximálisan kihasználni” – jegyezte meg. Traian Bulzan szerint a kivitelezés befejezése kapcsán egyedül az kérdéses, hogy az egyes beszállítók képesek lesznek-e szállítani a jelzőtáblákat, a védőkorlátokat és az útburkolati elemeket. „Ezeket olaszországi beszállítóknak kell hozniuk a Strabagnak, akik viszont Törökországból származó nyersanyagokat használnak fel, de Európa-szerte problémák vannak, mert az olasz gyártók nem kapták meg a török partnerektől a szükséges mennyiségben a nyersanyagokat” – magyarázta Bulzan.
A nagyváradi körgyűrűt és az erdélyi autópályát összekötő út megépítésének a projektjét a nagyváradi városháza kezdeményezte 2018-ban az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal (CNAIR) partnerségben. A 19 kilométer hosszú útból 16 kilométer autópálya, három kilométer pedig gyorsforgalmi út profilú. A pálya a Szentandrási úti körforgalomtól indul ki, és nagyjából a vasúttal párhuzamosan halad a város és Szentandrás közötti mezőkön át, majd a Sebes-Körös feletti hídon halad tovább a Borsi útig, amely fölött egy felüljárón vezet tovább Bihar község felé, ahol csatlakozik az észak-erdélyi autópályához. A Strabag által elnyert szerződés értéke 545,9 millió lej áfa nélkül, a finanszírozást pedig a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában