Korszerűsítések

2024.02.12. 13:26

Modernizálódó úthálózat Nagyváradon

Több tucatnyi utcát korszerűsítenek idén Nagyváradon, illetve elkezdődik a Vitéz (Decebal) és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcák kereszteződésében a közúti aluljáró építése is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Tavalyi tevékenységét ismertette a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatósága szerdán a váradi városházán. A beszámoló fontos része volt a közúti infrastruktúra fejlesztésére és karbantartására vonatkozó adatok ismertetése. Sebastian Marchiș műszaki igazgató a jelenlevő újságíróknak elmondta, hogy 2023 végén Nagyvárad úthálózata mintegy 471 kilométer volt. A városban lévő 935 utcából 724 korszerűsített, aszfaltozott, melyek hossza összesen több mint 383 kilométer, míg 211 utca még aszfaltozatlan, ezek hossza 88 kilométert tesz ki. A műszaki igazgatóság tavaly karbantartási munkálatokra, utcajavításokra, hidakra és közúti közlekedésre 31.322.828 lejt költött áfával együtt. Elhangzott, hogy 2023-ban az igazgatóság 718 új parkolóhelyet hozott létre.

Beruházásokra 158,9 millió lejt költött az igazgatóság, ezek közül a legnagyobb költséget a Ghillányi/Cantemir és a Fürdői/Nufărului út felújítása, illetve a Gojdu téri és a nagypiac előtti aluljárók építése jelentette. Marcel Dragoș alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nagyon nehéz, egyben nagyon sikeres év is volt a tavalyi, mert sok munkálatot sikerült befejezni. Tavaly többek között korszerűsítettek 50 utcát, épült egy új híd a Feldioarei utcán a Pece fölött, felújították a Garasos hidat, pumptrack-pálya épült a Szálka parkban, behajtókat és parkolóhelyeket alakítottak ki a Constantin Nottara és a General Nicolae Șova utcák övezetében, valamint városrehabilitációs munkálatokat végeztek Váradszőllősön a Fürdői út, a Leonardo Da Vinci és a Csehi út övezetében.

További munkálatok

A tavaly elkezdődött és az idén befejezésre váró munkálatok között szerepel az összekötő út építése a Szántói út és a Püspöki út között, a Bethlen Gábor, a Caporal Constantin Mușat, az Agronomului, a George Andrei Petre utcák felújítása, továbbá a Gheorghe Pituț utcának a Püspöki és a Bihari út közötti szakaszának a felújítása, valamint a Mester (Meșteșugarilor) utca felújítása is. Ez utóbbi munkálat már májusban befejeződik, mondta Marcel Dragoș, azt követően, júniusban vagy júliusban elkezdődik a közúti aluljáró építése a Vitéz (Decebal) és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésében, ami a váradi műszaki igazgatóság legnagyobb értékű, több mint 60 millió lejbe kerülő beruházása lesz az idén. Ugyanakkor a Bihar Megyei Tanács szintén idén nyáron elkezdi a Mester és az Oneștilor utca kereszteződésében a közúti aluljáró építését, továbbá a felüljáróét a vasúti sínek fölött a Mester utcánál, vagyis abban az övezetben az idén nagyon nehézkes lesz a közlekedés. Szintén 2024-ben kezdődik el a műszaki igazgatóság felügyelete alatt egy felüljáró és az összekötő utak építése az intermodális szállítási csomóponthoz. Az idén kezdődik el 28 utca korszerűsítése a város több pontján, többek között a Bunyitay Vince, Lirei, Sofiei, Moreni, Ion Isaiu, Dejului, Emil Cioran, Emile Zola, Eugen Lovinescu, George Bacovia, J. J. Rousseau, Iustin Popfiu, Hadrian Daicoviciu, Zaharia Macovei, Nicolae Toma, Lucreția Suciu, Bulgarilor, Plantelor, Prunilor, Dâmbului, Răspântiilor és Plugului utcákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában