Március 15.

2024.02.08. 17:33

Kokárdakészítéssel erősítik a bihari és hajdú-bihari magyarok összetartozását

Tizenötezer méter hosszú nemzeti színű szalagot adott át Szabó Ödön parlamenti képviselőnek az RMDSZ nagyváradi székházában dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a tegnap reggel a Fekete Sas-palotabeli székházban tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy közel két évtizedes múltra tekint vissza a közös kokárdakészítés hagyománya. Szerinte a programoknak ez az egyik legszebb része, illetve a szimbolikus értéke miatt a legnagyobb jelentőségű. Az összetartozást fejezi ki, amiről tulajdonképpen maga március 15-e is szól. Ez ugyanis minden magyar ünnepe, az államhatárok se választhatnak el bennünket, fogalmazott.
A honatya köszönetet mondott Muraközi István berettyóújfalui polgármesternek és Vitányi Istvánnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének a barátinak nevezhető viszonyért, mely túlmutat az intézményes kapcsolaton, és az elmúlt években már jóban-rosszban kipróbáltatott. Hangsúlyozta: a kokárdákból mindenki fog kapni, aki Nagyváradon ünnepel, s igényli. Bárki feltűzheti majd a szíve fölé, hogy ezt büszkén viselve vonuljon végig a Fő utcán.
Arról is beszélt ezután a politikus, hogy idén nagyobb szabású ünnepélyt szerveznek Váradon. Lassan elkezdődnek rá az előkészületek, és arra kérik a nyugdíjas-, ifjúsági és más mozgalmak, szervezetek képviselőit, hogy kapcsolódjanak be a kokárdakészítésbe. Szívesen látják az itteni rendezvényekre a magyarországi barátaikat is, jelezte. A forgatókönyv a megszokott lesz: délelőtt, illetve délben megemlékezés Biharpüspökiben és a váradrogériuszi református templomban, majd koszorúzások a Rulikowski temetőben és a Rhédey-kertben. Kora este ökumenikus istentisztelet a Szent László plébániatemplomban, majd ünnepi beszédek hangzanak el Szacsvy Imre szobránál. Utána fáklyás felvonulás következik egészen a Petőfi parkig, közölte Szabó Ödön.
Muraközi István berettyóújfalui polgármester is értékelte az együttműködést, kiemelve, hogy ők is szívvel-lélekkel készülnek a nemzeti ünnepre. Hozott magával 300 kokárdát, melyet berettyóújfalui nyugdíjasok, asszonyok csináltak, valamint 1,5 kilométer hosszú piros-fehér-zöld színű szalagot, melyet Vitányi Istvánnal együtt átadott Szabó Ödönnek. Megjegyezte ugyanakkor: terveik szerint RMDSZ-es helyi vezetőt kérnek fel arra, hogy szónokoljon március idusán Berettyóújfaluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában