Beruházás

2024.02.22. 16:30

Kivitelezés alatt a Borsi úti felüljáró lábazata

Elkezdődött a felüljáró lábazatának építése a nagyváradi Borsi úton, az I. számú ipari park bejáratánál lévő körforgalom fölött. A felüljáró az 1-es országút mentén épül.

Forrás: Ebihoreanul

ERDON-összeállítás

A kivitelezők befejezték a 36 földalatti cölöp lefúrását, amelyek a hídpilléreket támasztják majd alá, ez utóbbiak pedig a leendő felüljáró végeit tartják. A munkálatok 2023 decemberében kezdődtek. „Jelenleg a kivitelező a felüljáró magasításain dolgozik. Március 15-én érkezik a helyszínre a felüljáró fémszerkezete” – mondta a Bihoreanul hetilapnak Sebastian Marchiș, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal műszaki igazgatója.

A munkálatok érintik a forgalmat is. Nagyvárad felé haladva az 1-es országúton a forgalmat az ipari parkban lévő útra terelik. A Bors felé vezető menetirányban szintén egy sávon halad a forgalom. Márciustól a kivitelező a forgalmat az országútról teljesen le akarja terelni arra a gyűjtőútra, ami most épül Szentjános irányába az ipari park kijáratánál lévő körforgalom és a biharpüspöki intermodális szállítási csomópont bejárata között. „Négy csapattal dolgozunk azon, hogy a forgalmat minél hamarabb erre az útra tereljük” – mondta Marchiș. Március végétől várhatóan csökken a torlódás az 1-es országúton, mert a kivitelező Strabag a jövő hónapra ütemezte a Nagyváradot az A3-as autópályával összekötő út megnyitását, amely átveheti a Borsi úti forgalom egy részét.

A felüljáró és az 1-es országúttal párhuzamos gyűjtőút építésének a költségvetése 53,7 millió lej, a kivitelező a Freyrom által vezetett konzorcium, amelynek tagjai a Procons Group és a Construcții Erbașu cégek. A beruházást az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozzák. A felüljáró építésére vonatkozó tendert a Borsi út menti 2,2 kilométer hosszú gyűjtőút, valamint a gyűjtőút és az intermodális csomópont közötti összekötőút építésével együtt írták ki. A tavaly megépített intermodális csomópontot a Routier European Transport (RET) által képviselt vegyesvállalatnak adják koncesszióba, amely 2025-től helyezi üzembe azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában