Programajánló

2024.02.04. 12:47

Két szimfonikus koncert is lesz a héten a váradi filharmóniában

A filharmónia két hangversenyt tart ezen a héten. Február 6-án, kedden a 101 éve alakult Filharmóniai Társaság 100 évvel ezelőtti első koncertjére emlékeznek ingyenes – de előzetes regisztrációt igénylő – hangversennyel, majd február 8-án, csütörtökön már a megszokott bérletes szimfonikus koncert következik. Mindkét eseményre 19 órakor kerül sor az Enescu–Bartók-teremben. A hét kétszeri karmestere Jankó Zsolt.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

Ingyenes koncert lesz tehát február 6-án, kedden, a regisztrációt a filharmónia pénztáránál lehet megejteni előzetes helyfoglalás végett (Moscovei u. 5.), a zeneintézmény internetes elérhetőségeit is soroljuk: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea. A keddi koncerten közreműködik a filharmónia énekkara is, továbbá szólót énekel annak két tagja, Ancuța Măslină Pop szoprán és Nicolae Bejan tenor. A műsor tisztelgésül megegyezik a napra pontosan épp száz évvel azelőttivel: Dvořák Cseh szvit, Massenet 4. zenekari szvit, Gavriil Musicescu Înnoiește-te noule Ierusalime (a cappella kórusmű), valamint J. Haydntól részletek A Teremtés című oratóriumból.

A múlt, azaz a történelem mindig változik, képlékenységéről krónikások szorgosan gondoskodnak annak függvényében, hogy mikor milyen szögből kell emlékezni, mit illik kiemelni. Jelenkori helyi fényben természetesen Erdély-szerte minden intézményalapítás 1920 után történt, akárcsak tágabb Erdély-földrajzi értelemben a Nagyváradi Filharmóniai Társaságé. Tény, hogy ezen a néven (Societatea Filarmonică din Oradea-Mare) első koncertjét 1924. február 6-án tartotta az említett váradi intézmény, melynek mai utódaként/örököseként igazolja magát ezzel az emlékezéssel most a Nagyváradi Állami Filharmónia. Napi szintű rohanásban, levéltári és periodika-archívumi kutatási források nélkül a filharmónia által a nagyváradi Thurzó-archívumból kölcsönözve közöltekre támaszkodunk. Arról is szól egy párhuzamos váradi zenetörténet, hogy az a Vomácska József volt ezen az 1924-es alapítókoncerten a dirigens, aki nagyban hozzájárult az előző évtizedek során e zenekar felépítéséhez, működéséhez. Az 1868-ban született Vomácska cseh származású volt, ráadásul még Dvořák-tanítvány is. Az máris ellentmondás az 1924-es „első” váradi filharmónia-koncerttel kapcsolatban, hogy Vomácska klarinétosként még 1893-ban fellépett itt a váradi zenekarral, s az további ellentmondás az 1924-es elsőséggel, hogy az 1949-ben megalakult, immár „másodszor első”, akkor épp állami filharmónia fennállásának 50. évfordulójára 1999-ben megjelentetett monográfia 1888. január 5-ét említi a legelső nagyváradi filharmóniai hangversenyként, konkrétan korabeli magyar sajtóból idézve.

De lépjünk tovább, legalábbis két napot. Február 8-án, csütörtökön immár jegyköteles (bilete.ro) szimfonikus koncert következik, Bernstein és Beethoven összhangban címmel. Nyilván ki kell derülnie, hogy három napon belüli szakmaiatlan rendelésre mindezt hogyan bírja majd szusszal és művészettel a zenekar és karmestere. Műsoron Bernstein West Side Story-szvitje, valamint Beethoven I. szimfóniája. Örvendetes, hogy Jankó Zsolt állandó karmester a tavalyi Haydn-szimfóniák zenekarépítő szorgalmazása után most Beethovent is célba vette, örömmel várnánk, hogy lesz-e folytatása ennek az alaprepertoárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában