Beszélgetés

2024.02.21. 18:34

Kerekasztal beszélgetést szervez az MCC a tudatos erdélyi divatról

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) nagyváradi képzési központja, partnerségben a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel (NMD) március 5-én, kedden 18 órától kerekasztal-beszélgetést szervez a tudatos erdélyi magyar divatról az MCC székhelyén (Körös/Tudor Vladimirescu utca 6. szám).

ERDON-összeállítás

A moderátor Máthé Krisztina, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének doktorandusza, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar oktatója. Meghívottak: Antal Hajnal divattervező, a 2022-es román divathét fiatal tervezők platformjának egyik díjnyertes tervezője, számos hazai és nemzetközi divatesemény állandó szereplője, alkotásaihoz az elmúlt 10 évben több mint 10 tonna papírt és több tonna bőrt, műszőrmét és más textíliát hasznosított újra; Csalár Bence divatújságíró és divatszakértő, A fenntartható divat kézikönyve és a Stílustérkép című könyvek szerzője; Szalai Katalin vállalkozó, ékszer- és ruhatervező, kiegészítőivel nemcsak a Párizsi Divathéten, hanem nemzetközi kiállításokon is képviseltette magát Londonban, Amszterdamban, Barcelonában, Dubajban.
„A divat és az öltözködés egy olyan kulturális eszköz, amely segítségével megmutathatjuk az egyéniségünket, szavak nélkül fejezhetjük ki magunkat. A 19. század eleje óta a világ történései a divatban is követhetőek, sok esetben öltözködésünk annak a tükre, ami a társadalomban zajlik. A divatipar jelenleg súlyos legitimációs problémákkal küzd: rendkívül környezetszennyező, a fast fashion uniformizálja a stílust, és az „instagramolható divat” jelensége is komoly kihívásokat vet fel. Meg tud újulni a szakma? Számíthatunk az ökodivat és a zöld gardróbok forradalmára? Hogyan reagál az erdélyi magyar divat ezekre a folyamatokra? Mennyire válhatnak ruháink identitásunk vizuális közvetítőjévé?” – áll a meghívóban.
Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a részvételi szándékot az esemény Facebook-oldalán megtalálható űrlap kitöltésével kell jelezni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában