Beszámoló

2024.02.14. 15:52

Jótékonysági farsangi bált tartottak Tótiban

A jótékonysági farsangi bált második alkalommal február 10-én rendezte meg Tótiban a micskei római katolikus egyház (Tóti filiális), valamint a micskei és tóti RMDSZ szervezet. Az esemény fővédnöke Szabó Ödön megyei ügyvezető elnök, parlamenti képviselő volt.

Szőke Ferenc

Az eseménynek a Lisieux-i Kis Szent Teréz templom és a művelődési ház adott otthont. A parlamenti képviselő feleségével érkezett, de megtisztelte jelenlétével az eseményt Vincze Nándor tóti polgármester és Diós Emőke micskei alpolgármester családtagjainak kíséretében, valamint a helyi és micskei intézmények vezetői.

Az ünnepi események szentmisével kezdődtek, melyet az eredeti tervek szerint Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, az árvagyerekek felkarolója celebrált volna. Sajnos egyéb fontos teendői miatt nem tudott eljönni, így a szentmisét a házigazda, Mihály Balázs plébános celebrálta, aki egyben az énekszolgálatot is ellátta, a tőle megszokott igen magas színvonalon. Zsúfolásig megtelt a kis templom, mivel a jeles eseményre nagyon sokan érkeztek Micskéről, Margittáról, Tasnádszántóról, Éradonyból és más környékbeli településekről is. Aki nem tudott eljönni, otthonról is bekapcsolódhatott, mivel a Mária Rádió élőben közvetített az eseményről. A házigazda köszöntötte a meghívott vendégeket, a híveket. Kiemelt tisztelettel köszöntötte a Gálospetri Szentháromság Otthonból érkező nehézsorsú gyerekeket és vezetőjüket Crăciun Valériát. Hangsúlyozta, hogy: „Jót tenni, jó! Nyissuk meg tehát szívünket és segítsük a rászorulókat, és a segítségadás során mi is lelkileg gazdagodjunk.” Szentbeszédében kiemelte, hogy mindig az a helyes és követendő út, melyre Isten is áldását adja és engedni kell a Lélek munkálkodásának életünkben. Egy helyi fiatal kislány a Hallelujah eléneklésével színesítette a misét, mely után a gyermekotthon vezetője röviden bemutatta az otthont és annak tevékenységét. Jelenleg 11 gyermek van az otthonban, melyet 2009-ben újítottak fel és azóta nagyon sok nehézsorsú gyermeknek adott lehetőséget a tanulásra és az életre való felkészülésre. Beszámolt a napirendjükről, melybe a kerti munkák is beletartoznak. A vasárnapi templomba járás elmaradhatatlan. Céljuk megadni a nevelést, a felkészülési lehetőséget és az otthon lakóit beilleszteni a társadalmi életbe – mondta az otthon vezetője, majd köszönetet mondott a meghívásért és a jótékonysági adományért. A templomi eseményt az otthon lakóinak éneke, majd az áldás zárta.

A templomból a hívek a művelődési házba vonultak, ahol kezdetét vette a batyus farsangi mulatság. A tavalyinál jóval nagyobb számú szórakozni és adakozni vágyó ember gyűlt össze. Elsőként a műsorvezető, Ecsedi Tamara köszöntötte a részvevőket és a meghívott vendégeket, majd felkérte a fővédnököt, Szabó Ödönt, hogy nyissa meg a farsangi bált. A képviselő hangsúlyozta, hogy jó dolog segíteni a rászorulóknak, jelen esetben a gálospetri gyermekotthonnak. Azoknak, akiknek Csaba testvéren túl a közösség is támasza tud lenni. Beszédét három gondolat köré építette: ismerjük fel a másik emberben az értéket, még akkor is, ha az valamilyen okból nem igazán szembetűnő, saját gondjaink mellett vegyük észre a mások gondjait is, mely lehet sokkal nagyobb a mienknél, és hagyjuk ki életünkből a piszkálódást, az epéskedést, hogy közelebb jussunk ahhoz, hogy könnyebben segítsünk embertársunknak. Annyit legalább érjünk el, hogy ne bosszantsuk egymást, így mindnyájunknak könnyebb, szebb lesz az együttlét – emelte ki beszédében. Zárszavában adakozásra szólította a jelenlévőket és elsőként fővédnökhöz méltóan adakozott. A tóti iskolaigazgató is elmondta gondolatait, melyben adakozásra szólította a farsangolókat. A beszédek után az otthon lakói mutatták be zenés, prózás, táncos műsorukat, mellyel nagy sikert arattak.

Farsangi bálhoz illően sokan jelmezbe öltöztek, melynek sikerességét zsűri döntötte el. Ezt követen kezdődött a táncmulatság, melyhez az élőzenét Vajna Zoltán szolgáltatta. Éjfélkor tűzijáték is színesítette az eseményt. Tombolát is lehetett vásárolni, melynek bevétele szintén az adományt gyarapította. Az otthon lakói kézműves munkákat hoztak magukkal, és Böjte Csaba könyveit, mely szintén a bevételeket hozott számukra. Mihály Balázs elmondta, hogy nagyon elégedett a rendezvénnyel és a bevétellel, mely többszöröse a tavalyinak. Szándékában áll hagyományt teremteni a tóti-micskei farsangi jótékonysági bálnak. Idén 18720 lejt tudtak átadni az otthon lakói számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában