ISU

2024.02.08. 14:57

Jelentősen csökkent a tűzesetek száma Bihar megyében

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) székhelyén tartott évértékelő sajtótájékoztatót szerdán az intézmény vezetősége. Mint megtudtuk, a tavaly 13.963 bevetésen vettek részt, ez átlagosan napi 38-at jelent.

Illusztráció

Forrás: Facebook/IGSU

Törő Enikő

A bevetések száma körülbelül 200-zal nőtt 2023-ban az előző évhez képest. Több mint 600 alkalommal érkezett riasztás tűzesetek miatt, és közel 400 olyan alkalom volt, amikor az adott személy saját otthonában szorult segítségre.
A tűzesetek nagy része házaknál, melléképületeknél, közlekedési eszközökön keletkezett, összesen 365, egyesületeknél, alapítványoknál, társaságoknál 51 esetet regisztráltak, a többi alkalommal közterületen vagy egyéb állami területen keletkezett tűz. A tarlótüzek száma jelentősen, 67 százalékkal csökkent: tavaly 223 ilyen esetet regisztráltak Bihar megyében, míg 2022-ben 669-et. 29 százalékkal csökkent továbbá az olyan tűzesetek száma is, ahol anyagi károk keletkeztek: 2022-ben 645 ilyen esetet regisztráltak, míg 2023-ban 460-at. Újságírói kérdésre válaszolva Caba Sorin Mihai főfelügyelő elmondta, hogy a tarlótüzek számának csökkenése egyrészt a kedvezőbb időjárásnak köszönhető, ugyanis tavaly jóval többet esett az eső a nyári időszakban, mint 2022-ben, továbbá a tapasztalat azt mutatja, hogy tudatosult az emberekben a megelőzés fontossága. 

A házaknál, ingatlanoknál történő tűzesetek nagy része nem szakképzett módon összeállított elektromos vezetékek vagy túlhevülés miatt történt, összesen 193 ilyen eset volt. 84 kéménytüzet regisztráltak, 54 esetben nyílt láng használata miatt vált szükségessé a közbelépés, fűtőtestek miatt 51, dohányzásért 42 alkalommal keletkezett tűz. Az esetek 44 százaléka városi környezetben történt, míg az 56 százaléka vidéken.
Összesen hét személy hunyt el tűzesetek következtében 2023-ban (2022-ben ez a szám négy volt), 35-en megsérültek és 388 személyt sikerült megmenteni és/vagy evakuálni. Mint elhangzott, az evakuált személyek száma azért ilyen magas, mert a nyáron a félixfürdői Mureș Hotelben keletkezett tűz esetében 350 személyt volt szükséges kimenekíteni, egyébként ott hat sérültet is jegyeztek. Tavaly a tüzek miatt körülbelül 11,5 millió lejes kár keletkezett és 125 milliónyi értéket sikerült megmenteni.
Az elmúlt évben 69 alkalommal áradás miatt volt szükség a katasztrófavédelmisek segítségére, 351 alkalommal pedig egyéb meteorológiai jelenség miatt vált szükségessé a közbelépés. Harminc alkalommal bombákat, lövedékeket szállítottak el, hatvan alkalommal pedig egyéb, a közösséget szolgáló bevetésen vettek részt. 
Az ISU tavaly 336 alkalommal küldött ki tájékoztató üzenetet az időjárási előrejelzések miatt: ez összesen 39.621 SMS-t, faxot és e-mailt jelent, valamint 36 esetben figyelmeztetést is kiadtak a Ro-Alerten keresztül Bihar megyére vonatkozóan.
A katonai tűzoltók az elmúlt évben több országos, illetve nemzetközi akcióban is részt vettek, melyekről egyenként lapunkban is beszámoltunk: 42 alkalommal voltak bevetésen, hogy segítsenek az ukrán menekültek eligazításában, ellátásában, valamint két alkalommal Görögországban, kétszer pedig Franciaországban is részt vettek tűzoltási akciókban.
A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséghez tartozó rohammentő csapatok 2023-ban 10.921 küldetésben vettek részt. Ez átlagosan napi 30 esetet jelent, 2022-höz képest 13 százalékos a növekedés. Összesen 10.350 olyan bevetés volt, amikor sürgősségi esetekben nyújtottak elsősegélyt, 370 alkalommal orvosi ellátást biztosítottak, 86 alkalommal szabadítottak ki járműbe szorult személyeket balesetek esetén, 76 alkalommal pedig egyéb mentés miatt riasztották őket. Caba Sorin Mihai elmondta: összesen 9 százalékkal több közúti balesethez riasztották őket tavaly, mint 2022-ben, azonban a Bihar megyében történt közúti balesetek számáról nincs információ, ez csupán azt jelzi, hogy több volt a súlyos esetek száma.

Ellenőrzések

Az ISU megelőzési osztálya tavaly 2148 ellenőrzést végzett, ebből a legtöbbet, 1561-et gazdasági egységeknél és 480-at különféle intézményeknél. Több mint 16.020 szabálytalanságot észleltek, melyek 19 százalékát helyben megoldották. Több mint 12 ezer figyelmeztetést adtak és 1770 pénzbüntetést, 5.547.500 lej értékben. A pénzbüntetések száma 1,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest, viszont azok értéke 61 százalékkal nőtt.

Tűzvédelem és megelőzés

Ami az engedélyeket illeti, 2023-ban 1916 kérelem érkezett ez ügyben, ez 1305-tel több, mint 2022-ben. Ebből 1093 műszaki segítségkérés volt, 309 pedig tűzvédelmi engedély megadására benyújtott kérelem. A tanintézmények épületeit tekintve Bihar megyében 936 ilyen épületet tartanak nyilván, ebből 676 esetben nincs szükség tűzvédelmi engedélyre. A 260 épület esetében, melyeknél szükséges az engedély, csupán 178 rendelkezik ilyennel. 
Caba Sorin Mihai kiemelte: kifejezetten fontos a megelőzés és az intézményekben dolgozó személyek felkészítése (hiszen így esetenként elejét lehet venni a tragédiáknak), ezért idén erre még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Az elmúlt évben egyébként ismét több tanfolyamon vehettek részt a tűzoltók és az önkéntesek, ez tovább folytatódik idén is.
Elhangzott az is: nagy hangsúlyt fektettek a tavaly is a közösséggel való találkozásra. Nyílt napokat, egy kiállítást, több véradási akciót és számos egyéb eseményt szerveztek.
A tűzoltóbázisok felszerelése is bővült: a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség járműflottája nyolc olyan tűzoltókocsival gazdagodott, melyek 10.000 literes tartállyal rendelkeznek, öt olyannal, melyek tartálya 4000 literes, egy poroltóval felszerelt gépjárművel, egy veszélyeztetett betegeknek kialakított betegszállítóval, egy speciális járművel, mely alkalmas a magas nyomású vízzel való bevetésekhez, továbbá egy mobil ellenőrzőponttal és egy továbbképzésre alkalmas hellyel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában