Beharangozó

2024.02.20. 15:49

Hölgy vendégművészek a filharmónia e heti koncertjén

Mihaela Cesa Goje kolozsvári karmester és Anna Fedorova kijevi zongoraművész lesznek vendégfellépői a nagyváradi filharmónia e heti szimfonikus hangversenyének, melyre február 22-én, csütörtökön 19 órakor kerül sor az Enescu–Bartók teremben.

Tóth Gábor

Csupa népszerű, közkedvelt, híres nagy mű szerepel a koncert programjában, közismertségük révén voltaképp mindegyik önmagáért beszél, Debussy Egy faun délutánja pikáns érzelmi töltetével, orkesztrális plaszticitásával, Rahmanyinov 2. zongoraversenye fergeteges nagylélegzetű romantikájával, elképesztő technikai kihívásaival, míg Elgar Enigma-variációi rejtélyes-szellemes dedikációival, köztük a szélesen áradó, magával ragadó Nimróddal.

Mihaela Cesa Goje (sz. 1979, Szatmárnémeti) viszonylag rég volt meghívva Nagyváradra, de érdekes módon legutóbb 2008-ban is koncertrepertoárján volt itt a most elhangzó Debussy-mű. A kolozsvári zeneakadémián végzett és ugyanitt doktorált karmester hölgy Londonban is folytatott magiszteri tanulmányokat, jelenleg is a kolozsvári zeneakadémián tanít, egyetemi docens, tanszékigazgató. Az ország több zenekarát vezényelte már, de például a Los Angelesi Filharmonikusoknál is aktivált, valamint más USA-beli zenekarokat is dirigált. Mesterkurzusokról és asszisztens karmesterként első kézből találkozhatott például Bernard Haitink, Gustavo Dudamel vagy John Williams munkájával. Anna Fedorova zongoraművésszel egyébként nem ez az első közös koncertjük.

Az ukrajnai Anna Fedorova (sz. 1990, Kijev) szülővárosában kezdte zongoratanulmányait, majd Olaszországban, később Londonban folytatta. Neki is volt szerencséje nagymesterektől szakmát tanulni, mint például Alfred Brendeltől vagy Schiff Andrástól. Életrajzából kiragadva írjuk, koncertezett Londonban, Amszterdamban, Tokióban, Hongkongban, Dallasban stb. 2022 óta számos karitatív hangversenyt tartott az ukrajnai konfliktusban érintett áldozatok, honfitársai megsegítéséért. Ugyancsak 2022-ben, egy hágai magánkonzervatórium társalapítója lett, mely ösztöndíjat, tanulást biztosít a külföldre menekült ukrajnai fiatal zenészek számára. Tavalyelőtt többek között a most elhangzó Rahmanyinov 2. zongoraversenyt is lemezre rögzítette.

A filharmónia internetes elérhetőségei: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában