Közlemény

2024.02.01. 08:17

Figyelni kell az állatokra, különösen hideg időben

Illusztráció

Hatalmas, akár 12.000 lejes bírságra is számíthatnak azok az állattartók, akik háziállataikat vagy házi kedvenceiket fedél, étel és víz nélkül hagyják a hideg időben – figyelmeztet az állatvédelmi rendőrség. Csak januárban hat esetben büntették meg a gondatlan állattartókat, összesen 10.500 lejes pénzbírságot kiszabva. A rendőrség tájékoztatójában emlékeztet arra, hogy az állatvédelmi törvény kötelezi az állattartókat, hogy gondoskodjanak az állatok (legyen szó házi vagy haszonállatról) biztonságáról, különösen rossz időben. „Annak érdekében, hogy a tulajdonukban levő állatokat ne érje a fagy, megfelelő, fedett menedéket kell biztosítani számukra, hogy ne kelljen a hóban, vízben vagy mocsokban aludniuk” – áll a közleményben, amelyben kitérnek arra is, hogy, ha a gazdák fűtetlen helyen tartják az állatokat, akkor néhány óránként ki kell cserélniük az ivóvizet, hiszen az hamar megfagy, és az élelmet is edénybe kell helyezniük, nem pedig közvetlenül a hóba. „Fagyás vagy egyéb probléma esetén sürgősen vigyék az állatot az állatorvosi rendelőbe vagy a helyi állatorvoshoz” – tájékoztatnak az állatvédelmi rendőrség munkatársai, és azt is megjegyzik, hogy az állatoknak mozgási lehetőséget és törődést kell biztosítani ahhoz, hogy hamarabb átvészeljék a hideg idő miatt okozott stresszhelyzetet.
Az állatok védelméről szóló törvény szerint az állattulajdonosok kötelesek az állatok fajtájától, korától, szükségleteitől függően megfelelő menedéket, elegendő élelmet és vizet, megfelelő mozgási lehetőséget, ellátást, törődést, esetenként orvosi ellátást biztosítaniuk. Kötelezettségszegésért a törvény 3000 és 12000 lej közötti bírságot ír elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában