Vizsga

2024.02.05. 08:12

Ezen a héten zajlik a nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgája

A nyolcadikosok képességfelmérő próbavizsgája február 5–7. között zajlik, Bihar megyében összesen 144 vizsgaközpontot alakítottak ki.

Illusztráció

Fotó: Gecse Noémi

ERDON-összeállítás

Az adatbázis szerint 5239 nyolcadikos diák iratkozott fel a próbavizsgára. Ma a román nyelv és irodalom tantárgyból, holnap matematikából, szerdán pedig anyanyelv és annak irodalmából próba-vizsgáznak. A próbafelmérés mindegyik nap 9 órakor kezdődik, a diákoknak legkésőbb 8 óra 30 perckor a teremben kell lenniük. A tételek kidolgozására szánt idő két óra. Az eredményeket február 23-án közlik név nélkül, minden diák egy kódot kap, amely alapján beazonosíthatja magát. A próbavizsgák eredményeit az oktatási intézmények pedagógusai a diákokkal egyenként megbeszélik, illetve osztályszinten és a szülőkkel, valamint a tanári közösség szintjén is kiértékelik. A jegyeket csak a tanulók írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba. A dolgozatok javítása digitálisan történik.
Ligia Deca, oktatási miniszter szerint a digitális javítás nem hat ki sem a tételsorok kidolgozására, sem a kiértékelési skálára, sem a gyerekek tételmegoldásra kiszabott idejére, az egyetlen különbség a klasszikus javítással szemben az, hogy a dolgozatokat a beszkennelés során – ami a vizsgázók jelenlétében történik – automatikusan titkosítják.
Ligia Deca szombati Facebook-bejegyzésében írt erről, hangsúlyozva, hogy már tavaly nyáron bejelentette, hogy a digitális javítást általánossá teszik. „Az egyetlen különbség a diákok számára az, hogy a dolgozatokat már nem ők vagy a vizsgán felügyelő tanárok fogják titkosítani a címkék felragasztásával. Ez a beszkennelés során történik meg automatikusan, a jelenlétükben” – írta Deca.
Tudatában van annak, hogy a változtatásokat sok esetben fenntartásokkal szokták kezelni, azonban a kísérleti jelleggel bevezetett digitális javítás hatékonynak bizonyult, és szükség van erre az előrelépésre – fogalmazott az oktatási miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában