Nyilatkozat

2024.02.23. 07:21

Erőteljesebb fellépés a családon belüli erőszak ellen

Ciucur Losonczi Antonius

Politikai nyilatkozatot tett Biró Rozália parlamenti képviselő annak apropóján, hogy február 21-én az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeltük – többek közt erről számolt a csütörtök délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában tartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az UNESCO közgyűlése 1999-ben hozott erről döntést, a cél felhívni a figyelmet a Föld nyelvi gazdagságára és sokszínűségére. Napjainkban is veszélynek van kitéve az anyanyelv-használat, hiszen kéthetente kihal egy-egy nyelv, és a Földön beszélt nyelvek 45 százalékát ez a veszély fenyegeti. Ugyanakkor pedig a digitális kommunikációban kevesebb, mint 100 nyelvet használnak. Az RMDSZ már a megalapítása óta prioritásként kezeli az anyanyelv használatát a közélet minden területén, illetve kiemelten az oktatásban, hisz ez az identitásunk és a kultúránk megőrzésének egyik kulcsa. Ha ez valamilyen formában akadályoztatva van, akkor nem beszélhetünk egy befogadó társadalomról – hangsúlyozta Biró Rozália.

Arról is beszélt a parlamenti képviselő, hogy az Európai Bizottság ajánlása nyomán az európai parlament egy olyan direktívát fogadott el, mely erőteljesebb fellépést tesz lehetővé a családon belüli, illetve a nőkkel szembeni erőszak megelőzése és felszámolása érdekében. Az irányelv szerint immár bűncselekménynek kell minősüljön az Európai Unió minden tagállamában az egyetértés hiányában létesített szexuális kapcsolat, a nők nemi szervének a megcsonkítása, a meghurcolás célzatú kibernetikai követés, a másik fél beleegyezése nélküli intimfelvétel-megosztás, és a virtuális térben történő gyűlöletbeszéd, illetve erőszakra való uszítás. Ugyanakkor a családon belüli erőszak elszenvedői teljes körű kártérítést igényelhetnek az elkövetőktől – magyarázta Biró Rozália, aki egyúttal jelezte, hogy a következő hetekben, együttműködve civil szervezetekkel, párbeszédet kezdeményez a valamilyen oknál fogva kiszolgáltatott helyzetben levő családokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában