Ünnepség

2024.02.23. 19:37

Érmelléki borászati központot avattak Székelyhídon

Nagy István agrárminiszter avatta fel péntek délután a Bihar megyei Székelyhídon a magyar kormány Schams Ferenc Terve támogatásával létrehozott Érmelléki borászati központot, melyben egy 80 millió forint értékű beruházás eredményeként konferenciaterem, borlaboratórium és irodahelyiség várja a minőségi bortermelés elkötelezettjeit a Partiumban.

Ciucur Losonczi Antonius

A “minőség” kifejezés hangzott el a leggyakrabban a péntek délután tartott székelyhídi avatóünnepségen, ahol Béres Csaba polgármester elmondta: a telek, ahol a borászati központot is magába foglaló ingatlan áll, nyolcvan évvel ezelőtt egy tehetős székelyhídi család tulajdonában állt. A kommunizmusban kórház működött az épületben, illetve a rendszerváltás után is még egy darabig, egészen 1996-ig, amikor pénz hiányában a fenntartója bezárta. Ezt követően a hely kihasználatlanul állt 2020-ig, amikor a gazdája, a helyi önkormányzat koncesszióba adta az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének.

 

Az egybegyűlteket köszöntő Székely Noémi, az egyesület ügyvivője felidézte, hogy a 2020 augusztusában az udvaron tartott borkostolót, amikor a leromlott állagú termekben egy képzőművészeti kiállítást is megszerveztek, különféle installációkkal, illetve a helyszínen talált régi tárgyakból. Akkor még csak reménykedtek abban, hogy egyszer majd valós tevékenységet is folytathatnak az épületben.

Nagy István agrárminiszter megjegyezte: mindig jó látni azt, hogy a közös akaratnak meglesz az eredménye. Hangsúlyozta: nagyon fontos az, hogy a történelmi magyar borvidékek ismét életre keljenek. Ezzel sok száz embernek munkát adnak, megmaradást tudnak biztosítani, és egyúttal jövőképet is kínálhatnak. A különböző vonatkozó beruházások ugyanakkor mindig arról szólnak, hogyan lehet ismét minőségi bort termelni a történelmi Magyarország területén, és nem mellesleg a megvalósítások közösségteremtő alkalmakra is lehetőséget adnak, fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: a támogatások értéke úgymond magvetésként sokszorozódik meg abban az értelemben, hogy szőlőültetvényeket is telepítenek, új borászatok indulnak. Minőségi bort készítenek, és immár nem lőreként, hordóból kimérve próbálják értékesíteni a hegyoldal levét, hanem palackozva.

 

 

Balla Géza, az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének elnöke is azt emelte ki, hogy a minőségi borokat mindenki kedveli, a borászok a fogyasztók örömére készítik ezeket. Mint hangsúlyozta, fejlett világunkban azonban szükség van arra, hogy a borászok tudják tudományos szempontból is azt, hogyan kell minőségi bort termelni. Az új laboratóriumban megtalálható modern eszközök és műszerek segítségével, illetve a képzéseken való részvétellel pedig ezzel kapcsolatos ismeretekkel gazdagodhatnak.

A rendezvényen Szabó Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője az összefogás fontosságát hangsúlyozta, arra emlékeztetve, hogy tavaly egy kétnyelvű könyvet is kiadtak, amelyben huszonöt pincészetet ismertetnek.

Az ünnepségen az érköbölkúti Csorgó néptánccsoport tagjai, illetve Gődér Petra énekeltek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában