Munkálatok

2024.02.14. 15:50

Eredeti állapotába állítják vissza a Királyfia-bástyát

Elkezdődtek a konkrét helyreállítási munkálatok a váradi vár déli, Királyfia-bástyájánál. Első körben a feltöltést szedik ki, illetve elvégzik a régészeti feltárást.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Miután elkészül a váradi vár Királyfia-bástyájának a felújítása, valóságos időutazás lesz majd oda menni, ugyanis eredeti rendeltetése szerint szeretnék azt helyreállítani. A munkálat terveit Emődi Tamás építész készítette, aki készséggel válaszolt a helyreállítási folyamatra vonatkozó kérdéseinkre. A szakember kiemelte, hogy a Királyfia-bástya falai kívül-belül helyre lesznek állítva, és a falakat kiemelő díszvilágítás is lesz, továbbá kiépítik az esővíz-elvezető csatornákat. Ennél a helyszínnél az lesz a lényeges eltérés a korábbi helyreállításoktól, hogy a bástya belseje teljesen ki lesz ürítve. „A többi bástyánál valamilyen platform maradt ott, a Csonka-bástyánál nyári színház, a Bethlen-bástyánál parkosítás van. De itt majdnem a teljes feltöltés ki lesz szedve, ami által egy belső udvar fog kialakulni, ahol látszani fog a bástyának a szerkezete, körbe a gyilokjáró, ami egy árkádsorra, az árkádsor pedig egy támpillérsorra támaszkodik, és ez igen látványos lesz” – fogalmazott Emődi Tamás, aki elmondta, hogy a kazamatákat is kiürítik, mert azok is fel vannak töltve földdel. 2022-ben már volt ott egy előzetes ásatás, de az a teljes földmennyiségnek csak a töredékét jelentette, a mostani egy sokkal nagyobb volumenű földelmozdítás lesz. A becslések szerint mintegy 10–11 ezer köbmétert fognak kiásni és elszállítani a helyszínről. „A kazamatákat és a kilövőnyílásokat helyreállítják, a kazamata és a bástya belseje is le lesz padlózva olyan klinkertéglával, mint amilyen helyenként a Bethlen-bástyánál van” – fejtette ki Emődi. Egyébként egy kilövőnyílás még 2022-ben, az előzetes ásások során előkerült, de lehet, hogy a föld alatt ezzel szimmetrikusan van egy másik kilövőnyílás is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Emődi Tamás elmondta, hogy a régészeti feltárás valójában még csak most kezdődik, és bármi értékeset találnak a föld alatt, azt beépítik majd a helyreállítási tervbe. A szakember hangsúlyozta, hogy a helyreállított Királyfia-bástyában zárt tér nem lesz, hanem lesz két dongaboltozatos előtér, amelyek nem lesznek bezárva, hanem udvarként kell elképzelni ezeket. A körülbelül a Csonka-bástya területével megegyező méretű udvar multifunkcionális lesz abban az értelemben, hogy nem terveznek oda semmilyen rögzített építményt, hanem a rendezvényszervezők igény szerint felállíthatnak majd ott mobil színpadot, vihetnek oda székeket, asztalokat. A gyilokjáró megközelíthető lesz. „Nem tudjuk, hogy milyen volt a gyilokjárók eredeti megközelítése, ezért új elemként valószínűleg lépcsőket építünk oda, hogy fel lehessen menni, de onnan nem lehet majd felmenni a másik bástyára, mert a gyilokjárók között nincs folyamatosság” – ecsetelte a részleteket Emődi.

A Királyfia-bástya felújítását a Precon Transilvania cég végzi Emődi Tamás építész tervei alapján. Az erre vonatkozó szerződést még tavaly augusztusban írták alá, de csak mostanában kezdődött el az intenzívebb munka. A felújítási szerződés értéke 10.843.000 lej áfa nélkül. A kivitelezési időszak 24 hónap, de Emődi Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy hamarabb befejeződik a munkálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában