Hagyomány

2024.02.11. 19:26

Eltemették a farsangot a csillagocskások

János Piroska

Mesei fordulattal élve három nap és három éjjel tartott a mulatság a Csillagocska Alapítvány háza táján: csütörtöktől szombatig farsangot temettek, illetve a disznótoros finomságokban is részük volt.
A péntek délután hat órától kezdődő farsangtemetést megelőzően csütörtökön a Csillagocska Református Zeneóvoda kisdiákjai és azok szülei számára szerveztek farsangi mulatságot, a pénteki farsangtemetést pedig egy ifjúsági táncház keretében rendezték meg, amelyre több néptáncegyüttes is meghívást kapott, illetve részt vett. A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében tartott péntek esti mulatságon a paptamási Gilice Néptáncegyüttes az álesküvő jelenetével szórakoztatta a jelenlevőket, a Csillagocska Néptáncegyüttes pedig Illés bábut siratta el, aki jelképesen elviszi a telet, a bánatot, de nem maradhatott el lóvásár sem az est során.

Forrás: A szerző felvétele

 Az ifjúsági táncházon részt vett a házigazda Csillagocska mellett még a köröstárkányi Százszorszép Néptáncegyüttes, illetve a derecskei és biharkeresztesi néptáncegyüttesek is, az érsemjéni formáció is meghívást kapott, ők azonban a péntek esti rendezvényen nem tudtak részt venni – tudtuk meg Benedek Árpádtól, a Csillagocska Református Zeneóvoda zenepedagógusától. A talpalávalót a Csillagocska Alapítvány Járom zenekara és a Soroglya biztosította. Szombaton a Csillagocska Alapítvány Szentjobbra utazott, ahol a népszokás felgyűjtése érdekében a hagyományos disznótoros ételekkel ismerkedhettek meg, többek között a krumplis hurkával.


A rendezvények a budapesti Hagyományok Háza, illetve az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával és szakmai partnerségével valósultak meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában