Hitélet

2024.02.12. 12:37

Beiktatták Pék Sándor esperest

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Böcskei László megyés püspök az év elején átszervezte az esperességeket, mely új esperesek kinevezését tette szükségessé. A váradi esperesi kerület élére a főpásztor Pék Sándor székesegyházi plébánost jelölte, aki ezáltal további öt évig maradhat a hivatal élén. A beiktatási szertartást hétfő délelőtt tartották, és saját kérésére Pék Sándor a Bogdánffy Szilárd-oltárnál tette le az esküt, emlékeztetve arra, hogy a későbbi vértanú püspököt 90 évvel ezelőtt, 1934-ben szentelték pappá a váradőssi római katolikus templomban.

Böcskei László azt kérte az esperestől: kövesse az esperességhez tartozó plébániák tevékenységét, és főleg fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy egységben, összetartva, a lelkek üdvére tudjon szolgálni a paptestvéreivel együtt. Hangsúlyozta: a székesegyházi plébánia irányítása még több feladatot jelent. Ez egy sajátságos helyzet, hiszen nemcsak egy plébániáról van szó, hanem az egyházmegye főtemplomáról is, olyannyira, hogy sokan azt hiszik, hogy a püspök a plébános, holott ez nem így van. „A legfontosabb az, hogy Isten háza mindig nyitott legyen, befogadó, legyen benne élet, találjanak benne otthonra a hívek. A szent liturgia ünneplésével gazdagodjanak, és sok más esemény révén is az egész egyház ügyét szolgálják” – fogalmazott az egyházmegye elöljárója. Az eskütétel után a püspök átadta az esperesi övet Pék Sándornak.

A szentmisét követően a főpásztor az esperesség papjaival egyeztetett a Kanonok soron az idei lelkipásztori tervről, azokról a központi és regionális programokról, amelyek a papi és a plébániai közösségek megerősítését, az ifjúsági és a családos csoportok, illetve a lelkiségi mozgalmak tevékenységének előmozdítását segítsék elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában