Kuriózum

2024.02.07. 16:52

Bakelitlemezeken az Ethos együttes egykori felvételei

Egy francia kiadónál megjelent a nagyváradi zenészeket is a soraiban tudó, a hetvenes évek második, illetve a nyolcvanas évek első felében aktív Ethos nevű progresszív pop-rock együttes korabeli felvételeket tartalmazó két bakelitlemeze. Az egyik frontember, Fojka László nyilatkozott erről portálunknak.

Ciucur Losonczi Antonius 

Fojka László 1973-ban végezte el Nagyváradon a Zene- és Képzőművészeti Líceumot, fuvola szakon. Második nekifutásra jutott be a jászvásári egyetemre, de a kimaradt egy év sem telt tétlenül: a váradi Miraj együttes tagja lett, ennek frontembere, a nála egy évvel idősebb Szabó Sándor „Sonny” ugyanis korábban iskolatársa volt. A Miraj dalait a Román Televízió is sugározta, így bekerültek a zenei körforgásba. A fővárosban ismerték meg Boros Zoltánt, aki, amikor megtudta, hogy a váradi együttes szerepel a tévében, rögtön kihasználta a lehetőséget, s bevitte őket a Magyar Adásba is. Már jászvásári egyetemistaként barátkozott össze Fojka László a jelenleg Váradon élő Trendler Józseffel, illetve azon többi kollégájával, akikkel aztán megalapították az Ethos nevű underground, progresszív pop-rock együttest. Az első szólógitárosukat kivéve (aki műegyetemre járt), valamennyien a zenekonzervatórium hallgatói voltak. A tágabb értelemben vett Erdélyből származott egy részük, hiszen a nagybányai Bedő Gábor volt a szólógitáros, az aradi Trendler József a dobos és a váradi Fojka László fuvolázott, illetve énekelt.

„Már jászvásári egyetemistaként ismét jelentkezett nálam Fojka László, és bemutatta újonnan alakult Ethos nevű együttesét, melynek tagjai konzervatóriumi hallgatók voltak. Váradiakként élvezet volt együtt dolgozni a román köztelevízió bukaresti zenei stúdiójában. Az Ethos-szal a szebeni jazzfesztiválon is fellépett, az első szereplésre való meghívást, 1978-ban én is támogattam. 1981-ben és 1983-ban, miután ott alakultak újra, már nagyváradi együttesként vettek részt a fesztiválon” – írja Fojka László önálló szerző-előadói lemezének inzertjében Boros Zoltán.

 

Teltek azonban az évek, s Fojka László inkább a komolyzene területén folytatta karrierjét, mint a Nagyváradi Állami Filharmónia szólamvezető fuvolása, illetve a nyugdíjazása előtti években a munkája elismeréseként 2011-ben az intézmény művészeti igazgatója lett. A hetvenes-nyolcvanas évekbeli zenei tevékenysége azonban úgy tűnik, hogy nem csupán az ő életében hagyott maradandó nyomokat. „Tavaly megkeresett engem Remus Miron, egy brassói fiatalember, aki szívügyének tekinti, hogy a hetvenes évekbeli régi felvételeket megmentse. Amit pedig sikerül úgy restaurálni, hogy kiadhatóvá lesz, azokat ki is adja” – nyilatkozta portálunknak a fuvolaművész. Miront eredetileg az Ethos román nyelvű felvételei érdekelték, Fojka László átadta neki azt a magnószalagot, melyen több Ethos-szám lett rögzítve, beleértve a magyar számokat is. Remus Miron azt is javasolta, hogy jelenjen meg neki egy önálló szerzői-előadói lemeze is. Ez meg is jelent, akárcsak az Ethos együttesnek a román nyelvű lemezei egy francia lemezkiadónál (Diggers Factory).

Az Ethos I című duplaalbumon az említett jászvásári éveknek (1974-1978) a feldolgozásai található meg, egy élő felvételnek a kivételével, mely 1981-ben lett rögzítve. Az Ethos II lemez számai pedig már a váradi, 1980-1983 közti korszaknak az alkotásai. És egyúttal ez az LP emlékezés a váradi születésű Ciprian Frunză basszusgitárosra, a művészeti líceum néhai tanárára is, aki 1982-ben, Florin Chelu távozása után csatlakozott az együtteshez, s alig 47 éves korában, 2003-ban hunyt el. A három album – Fojka László önálló szerzői-előadói lemeze, az Ethos I és Ethos II – kereskedelmi forgalomban ugyan nem kapható, de a fuvolaművésznél hozzájuk lehet jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában