Áramszolgáltatás

2024.02.28. 17:55

Az ügyfelekkel és a sajtóval is packázik az Electrica

Sem az ügyfeleknek, sem a sajtónak nem ad kielégítő információkat az Electrica Furnizare cég. A fogyasztókat azzal kergeti a kétségbeesésbe, hogy hosszú hónapokon át nem küldi ki a villanyszámlát, az okokat firtató újságírói kérdésekre pedig csak homályos válaszokat adnak.

Illusztráció

Pap István

Hosszú ideje tartó probléma a villanyszámlák ügye: olyan ügyfelei is vannak az Electrica Furnizare áramszolgáltató vállalatnak, akik hónapokig nem kapnak számlát, majd amikor az végül megérkezik, nyilván az addigi teljes fogyasztás ára fel van tüntetve rajta, ami már meglehetősen nagy összeg. Ez különösen a nyugdíjasokat érinti kellemetlenül, mint amilyen a Biharpüspökiben lakó Mészáros család. A nyugdíjas házaspár az elmúlt év első kilenc hónapjában nem kapott villanyszámlát, és októberben is csak azért érkezett meg végül, mert elmentek reklamálni. A számlán természetesen az addigi teljes fogyasztás szerepelt (1160 lej), ami igen sok két kisnyugdíjas számára. Ha nehézségek árán is, de sikerült kifizetni az összeget, csakhogy tavaly október óta szintén nem kapott újabb számlát az idős házaspár, ezért attól félnek, hogy most ismét egyszerre kell majd kiadjanak egy nagyobb összeget. A múlt héten el is mentek az Electrica Distribuție nagyváradi, Ghillányi/Cantemir utcai székhelyére, ahol órákon át kellett várakozni, annyian álltak sorba. Végül azt a választ kapták, hogy a rendszerben még nincs semmilyen számla kiállítva a számukra, a cég munkatársa arra kérte őket, hogy olvassák le ők otthon a villanyórát, az adatokat pedig diktálják be telefonon. „Mi leolvastuk, leírtuk, de hát nem veszi fel senki a telefont. Az óra kint van az utcán, miért nem jön ki senki leolvasni? Nem mondhatják azt sem, hogy nem vagyunk itthon, és azért nem tudják leolvasni” – panaszkodott portálunknak Mészáros Zoltán, aki elárulta, hogy abbeli kétségbeesésében fordult szerkesztőségünkhöz, hogy már végképp nem tudja, mitévő legyen. Mint mondta, nagyon furcsállja, hogy míg az összes többi szomszédjának kijött már a villanyszámla, nekik még mindig nincs kiállítva, és nem is jön senki a vállalattól, hogy leolvassa a villanyórájukat. Az idős férfi nagyon aggódik amiatt, hogy a késve kiadott számlán ismét nagy összeg lesz feltüntetve, amit ő és a felesége a kis nyugdíjukból nehezen fognak tudni kifizetni. Ezért is lenne fontos, hogy időben kijöjjön a villanyszámla, hiszen a kisebb összeget könnyebben ki lehet fizetni, mondta Mészáros Zoltán.

A biharpüspöki családon kívül másoktól is eljutottak panaszok szerkesztőségünkhöz a késedelmes villanyszámlák miatt, ezért kérdésekkel fordultunk az Electrica Furnizare céghez, melyeket e-mailben juttattunk el hozzá. A cég szintén ily módon válaszolt, ebből azonban sok minden nem derül ki. Nem kaptunk választ ugyanis arra a kérdésünkre, hogy körülbelül hány nagyváradi és Bihar megyei fogyasztó van abban a helyzetben, hogy több mint három hónapja nem kapott villanyszámlát, mint ahogy arra sem, hogy van-e lehetőségük előre fizetni azoknak a fogyasztóknak, akik nem kaptak számlát. Ez a megoldás, mint láttuk, főleg a kisnyugdíjasoknak jelentene segítséget. Azt sem tudtuk meg a vállalattól, pedig rákérdeztünk, hogy mikor fog megoldódni végre a hosszan tartó számlamizéria. A mostani késésekkel kapcsolatosan a vállalat azt írja, hogy minden fogyasztót időben értesítettek arról, hogy február végén érkezik a következő számla. Amit az Electrica Furnizare közleményéből sikerült kihámozni, az a következő: „Az Electrica Furnizare a 2024.01.01.–2024.02.15. közötti időszakban az informatikai rendszerek komplex optimalizálását hajtotta végre annak érdekében, hogy javítsa a vállalat ügyfelei számára nyújtott szolgáltatásokat, ezért bizonyos funkciók elérésében korlátozások álltak elő. Az átmeneti korlátozások miatt a vállalat előzetesen tájékoztatta ügyfeleit, hogy a villamosenergia- és/vagy földgázszámlák a megszokottól eltérő időpontban, azaz február második felétől érkeznek, és a fizetési határidő a számla kiállításának időpontjára vonatkozik.” A vállalat hajlandó volt a villanyóra-leolvasást firtató kérdésünkre válaszolni, ami így szól: „a jogszabályok értelmében a területi elosztási üzemeltető köteles biztosítani a fogyasztási hely mérőcsoport-indexének legfeljebb háromhavonta történő leolvasását. Ha a fogyasztásmérő a fogyasztó ingatlanán található, a fogyasztónak kell hozzáférést biztosítania a területi elosztónak a leolvasás elvégzéséhez. Az elosztó által történő leolvasáskor a teljes szabályozási időszak alatt rögzített napi átlagfogyasztás, azaz a ténylegesen elért havi átlagfogyasztás kerül újraszámításra. Az újraszámítást követően a fogyasztót a tényleges havi átlagfogyasztás alapján a megfelelő fogyasztási kategóriába kell sorolni, és a megfelelő áron kell számlázni.”

Azokat a kérdéseket, amelyekre nem kaptunk választ, újra elküldtük az Electrica Furnizare cégnek. Amint választ kapunk, közölni fogjuk azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában