Tájékoztatás

2024.02.10. 10:56

Az internet biztonságos használatára hívták fel a figyelmet

A Biztonságos Internet Nap alkalmából a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pénteken több programot is szervezett, partnerségben a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziummal és a nagyváradi RMDSZ-nőszervezettel.

Ciucur Losonczi Antonius

A délelőtti órákban a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium dísztermében hetedikes és nyolcadikos gyermekeknek tartottak interaktív prezentációkat a Budapestről érkezett vendégek: Bőjte Zsófia szociálpedagógus, a saferinternet.hu oktatója, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa és Gut Géza önkéntes. Szántó Ildikó, az egyesület ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, hogy 300 diák kapcsolódott be a tevékenységekbe, a Lorántffy-gimnáziumból, a Művészeti Líceumból, a Dimitrie Cantemir Általános Iskolából, az Ady Endre Elméleti Líceumból és a Szacsvay Imre Általános Iskolából.
Bőjte Zsófia arra figyelmeztette őket: tisztában kell legyenek azzal, hogy valójában kik is ők, illetve kik akarnak lenni a neten. Önmagukat szeretnék adni, vagy esetleg teljesen másnak mutatnák magukat, ez a döntés fogja ugyanis meghatározni, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzájuk a virtuális világban, és kinek látják őket. Ugyanakkor, amit a digitális térben tesznek, mondanak, amiket feltöltenek, mindezek el fogják őket kísérni egy egész életen át. „Nincs többé menekvés, a kínos és kellemetlen tartalmaktól sohasem fogtok tudni megszabadulni, ez lebegjen mindig a szemetek előtt internetezés közben”- hangsúlyozta a meghívott.

Szó esett ezután arról is, hogy mit takar az informatikai higiénia fogalma (tűzfal, vírusírtók, legális szoftverek) és mi is az internetfüggőség, milyen jelei vannak. Továbbá arról is beszélgettek a jelenlevők, hogy miért lényeges az adatvédelem, és mit értünk a szerzői jogok védelme alatt. Az online játékokról is beszélt Bőjte Zsófia, az információk valódiságáról és arról is, kik az influencerek. Felvetődött, hogy milyen kockázatokkal jár a közösségi oldalak használata és a chatelés, végül pedig Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkatársa levetített egy rövidfilmet arról, hogyan zsákmányolják ki szexuálisan a gyanútlan kiskorúakat az online ragadozók. Külön kiemelte, mennyire fontos, hogy a gyerekek merjenek beszélni a szüleikkel vagy a tanáraikkal arról, ha az interneten keresztül zaklatás éri őket.
Délután a pedagógusoknak és a szülőknek Délután a pedagógusoknak és a szülőknek tartott bemutatót Bőjte Zsófia ugyanott, Gyermekeink online élete címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában