Közlemény

2024.02.14. 16:18

Az egyéni tanulói igények támogatásáról szerveztek pedagógiai konferenciát

Egyéni tanulási útvonalak címmel szervezett országos konferenciát tanítók és óvodapedagógusok számára február 9‒11. között a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szovátán, a Teleki Oktatási Központban – áll a szervezet közleményében.

Forrás: RMPSZ/Facebook

BN-összeállítás

A 21. században a pedagógia nagy feladata, hogy a különböző tanulói szükségleteket természetesként fogadja el, támogassa és megfelelő pedagógiai választ adjon minden tanuló egyéni különbségeire. Ez olyan óvodát és iskolát jelent, mely a gyermekek közötti különbségekre inkább lehetőségként, semmint akadályozó tényezőként tekint, s ahol alapvető elvárás a tananyagnak és a tanítási módszereknek a tanulók szükségleteihez történő igazítása, rugalmas alakítása. Ennek a kihívásnak a jegyében a konferencia olyan szakmai programokat ajánlott fel, amelyek a mindennapi pedagógusi munkához nyújthatnak kapaszkodókat. A rendezvény a korlátozott helyszám miatt meghívásos alapon zajlott, az RMPSZ megyei és körzeti elnökök delegálhattak egy-egy tanítót és óvodapedagógust, ám a konferencia célja olyan hasznos szakmai anyagok – fejlesztési terv minták, vázlatok – létrehozása, amelyeket utólag minden pedagógus számára online elérhetővé és letölthetővé tesznek a szervezők. Az előadásokról videófelvétel készült, melyet szintén közzétesz az RMPSZ – írják. 

A konferencia nyitóestéjén a 43 résztvevő tematikus beszélgetésbe kapcsolódott bele, melyet Csatlós Zsófia Erzsébet, Hunyad megyei RMPSZ-elnök moderált. A pedagógusok a térségük sajátosságaira reflektáltak: jógyakorlatokat ismertettek a saját iskolájukból, óvodájukból, illetve a differenciálás és az inklúzió szempontjából hasznos pedagógiai módszereket és eszközöket mutattak be egymásnak. A bemutatók nyomán körvonalazódó, jó hangulatú beszélgetésből kiderült, hogy a szórványban és a tömbmagyarság területein működő oktatási intézmények prioritásai eltérőek ugyan, ám a pedagógusok, mind a magyar tagozatok megtartásáért, mind pedig az óvodák és iskolák intézményen kívüli gazdag programkínálatáért, mindenhol rengeteg önkéntes munkát végeznek. Az óvodapedagógusi és tanítói szerep mellett számos más szerepben is tevékenykednek településeiken: közösségfejlesztők, közművelődési szervezők stb. 

A szombati előadások előtt Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ országos elnöke köszöntötte a résztvevőket, méltatva a pedagógusokat, akik hétvégéjüket áldozták fel ezért a tanulási programért. A visszajelzések alapján a konferencia nagyon hasznos volt a sajátos nevelési igényű gyermekekkel való munkában, a pedagógusok konkrét segítségeket, útmutatást kaptak – állapítja meg a szervezet közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában