Terepszemle

2024.02.28. 13:53

Átadás előtt áll több diószegi beruházás

Szemlére hívta a helyi önkormányzat képviselőit Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere, hogy bemutassa a település lakóinak azokat a munkálatokat, amelyek a közeljövőben átadásra kerülnek.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Tiszta vizet önteni a pohárba címszó alatt is megvalósulhatott volna a faluszemle, ami azon ellendrukkereknek is szólt, akik immár szlogenként hangoztatják, hogy a faluban nem sikerül a már megkezdett beruházásokat befejezni. Csupán szemezgetésként említette a polgármester, hogy 2013-ban hat tantermes after school (iskola utáni program – a szerk.) létesítményt adtak át, majd három évre rá az új óvodaépületet vehették birtokba az apróságok.

A vizitáció első megállójaként a legkésőbb májusban átadásra kerülő ANL-tömbházlakást tekintették meg. Tizenkét egyszobás és három kétszobás lakrész várja az új lakókat a háromemeletes épületben. A lakásokat olyan fiatal házasok vagy gyereküket egyedül nevelők igényelhetik, akik állandó jövedelemmel rendelkeznek. A Horea elnevezésű településrészen lévő kultúrházat nemcsak felújítják, technikai berendezésekkel látják el, hanem egy 30 négyzetméter térbővítést is eszközöltek. A 120 néző fogadására kész épület padlófűtéses. A munkálatok összértéke 1,5 millió lej, ahol az önkormányzati önrész 346 ezer lej. A falu főutcájának vége felé épül az egészségügyi központ, amelyhez parkolót is létrehoznak. A vissza nem térítendő pályázati támogatásból történő kivitelezéshez uniós forrásból 100 ezer eurót kaptak, míg az önkormányzat 25 ezer euróval járult hozzá.

Fotó: Mészáros Márta

Az egészségügyi központtal szemben lévő, az ún. Csillagos iskolaépületet is megtekintette a képviselői testület. Toldott-foldott ajtó, repedezett falak, ötven évvel ezelőtti állapotokat idéző mellékhelyiség fogadta a látogatókat. Az ott látottakhoz nem kell különösebb kommentár, értelmet nyer, hogy Mados Attilának miért szívügye az oktatási intézmények felújítása, illetve újak építése. Nem szeretné ezt az épületet lebontatni, míg oktatási intézménnyé történő korszerűsítése sok pénzt emésztene fel, de építészeti stílusjegyeit tekintve tájházként hasznosítani lehetne – véli a polgármester.

 

Teljesen más feltételekkel találtuk magunkat szembe a Kis utcai iskola láttán. Három osztálytermet varázsoltak újjá. A tanítói szoba mellett, korszerűen felszerelt illemhely, közösségi tér, világos folyosó, a kinti térben pedig most épülő sportpálya várja az alsó tagozatos diákokat. Négymillió lejbe került ez a munkálatsor, aminek negyven százalékát saját erőből gazdálkodta ki az önkormányzat. Az iskolával szemben a Zichy-kastélyban folyó munkálatokat is megtekintettük. Már délutánra járt az idő, a munkások már hazafelé készülődtek, itt még akad tennivaló bőven. A magas költségek mellett a kulturális bizottság ilyen-olyan kifogásai is nehezítik a haladást.

A sportolni vágyóknak lehetőséget biztosítanak a márciusban átadásra kerülő szabadtéri fitneszközpontban. A gépek már a helyükre kerültek, a gumiszőnyeg leterítése van már csak hátra. Csapatunk két hölgytagja merésznek bizonyult, tesztelték az erőgépeket.

Fotó: Mészáros Márta

A település egyik ékessége a központi kultúrház teljes felújítása is a vége felé jár. A padlófűtést termálvízzel szeretnék megoldani, ily módon is spórolnának a költségeken. Látogatásunk utolsó állomására érkezve a küllemében is impozáns, most épülő oktatási intézményt tekintettük meg. A roma lakosság által lakott Szigeten születendő létesítményben nyolcosztálynyi diák fog tanulni. A helyszín megválasztását sok kritika érte, de figyelembe véve a tényeket, miszerint az előkészítő osztályokba 15 magyar és ugyanannyi román anyanyelvű gyerek mellett hatvan roma származású jár, érthetőnek tűnik a döntés.

A falujárást követően az önkormányzati képviselők megelégedéssel nyugtázták a látottakat, az általuk megszavazott településfejlesztési határozatok végrehajtása jó kezekben van. 

Fotó: Mészáros Márta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában