Beruházás

2024.02.25. 13:16

Aláírták a szerződést az intermodális szállítási csomópont működtetésére

Illusztráció

BN-összeállítás

Két cég fogja működtetni 2025-től a nemrégiben megépült intermodális szállítási csomópontot. Az üzemeltetésre vonatkozó szerződést február 23-án írta alá a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) a Routier European Transport céggel, melynek társa ebben a vállalkozásban a Caboteer Intermodal BV vállalat. A bérleti díj évi 301.000 euró áfa nélkül, a konzorcium vállalja továbbá azt, hogy a helyszínen 2.484.850 euró értékben valósít meg beruházásokat. Az intermodális szállítási csomópont 2025-től kell elkezdje működését, addig az üzemeltető cégek be kell szerezzék az összes szükséges engedélyt. „Az elmúlt években megvalósított projektek révén Nagyvárad Románia második legnagyobb számú logisztikai és szállítási vállalkozásokkal rendelkező városa lett (…), mely jó közúti összeköttetéssel, légi áruszállítási, illetve vasúti intermodális terminállal rendelkezik” – idézi Alina Silaghinak, az ADLO igazgatójának a szavait a polgármesteri hivatal közleménye.

Mint arról már számos alkalommal írtunk, az intermodális szállítási csomópont a biharpüspöki vasútállomás közelében épült. A létesítményben kialakítottak egy 32.700 négyzetméteres betonfelületet a konténerek tárolására és kezelésére, lefektettek két, egyenként mintegy 700 méteres vasúti sínt, melyek közvetlen összeköttetést biztosítanak a biharpüspöki vasútállomással, épült egy négysávos be-, illetve kihajtó, két teherautóparkoló 66, és két autóparkoló 52 hellyel, továbbá két kisebb betonfelület, amelyeken az irodahelyiségeknek és a mellékhelyiségeknek helyet adó konténerek állnak majd, valamint kialakították a létesítményben a belső útvonalakat. A munkálatokat tavaly december 31-ig befejezték. A közlemény azt írja, hogy az intermodális szállítási csomópont kulcsszerepet játszik majd a nagyváradi és Bihar megyei áruszállításban, mivel biztosítja ezt a nyugat-európai országok és Románia más régiói felé is. A létesítmény azért is fontos, mert a vasúti áruszállítás sokkal kevésbé környezetszennyező, illetve olcsóbb, és európai szinten ösztönzik a közútival szemben. Ugyanakkor ez a projekt hozzájárul a váradi és Bihar megyei vállalatok gazdasági versenyképességéhez is, mert a létesítmény megépítésének köszönhetően csökkennek az áruszállítási költségek, áll a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében.

Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában