Beszámoló

2024.01.22. 14:58

Újra találkoztak az érmelléki pálinkabarátok

Új esztendőt köszöntöttek szakmai találkozójukon Érmihályfalván az érmélléki pálinkakészítők, partiumi pálinkabarátok.

BN-összeállítás

Az Érmelléki Pálinkabarátok elnevezésű rendezvény immár harmadik alkalommal valósult meg Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselőjének kezdeményezésére. A találkozó hagyományteremtő szándékkal indult útjára, a cél, hogy a pálinkakészítők kötetlen beszélgetések formájában oszthassák meg egymással szakmai tapasztalataikat. Emellett pedig a termelők megízlelhetik egymás párlatait, melyek között hazai és nemzetközi pálinkaversenyeken bajnoki címeket, értékes arany, ezüst, bronz helyezéseket elért minták is szerepelnek.

A találkozót megtisztelte jelenlétével és köszöntőt mondott Karsai Attila, Érmihályfalva megbízott polgármestere, Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, a Szent Miklós Lovagrend elnöke, valamint Kobrehel Ervin, a Zentai Gazdakör elnöke. Az egybegyűlteket köszöntötte továbbá Kovács Szabolcs, a Partiumi Falugazdász Hálózat szervezeti vezetője és az est házigazdája, Nagy László, a Partiumi Falugazdász Hálózat térségi képviselője.

 

„Az 1990-es évek óta a magyar pálinkakultúrában óriási fordulat történt. Ezt csak az tudja értékelni igazán, aki emlékszik az egyszerű, egyenízű szeszes italokra, a karcos konyakokra. A pálinkakultúra feltámadt és kiszínesedett” – fejtette ki a házigazda, hozzátéve: „Egyre-másra bukkantak fel a táji, válogatott, ropogós-egészséges gyümölcsből készült valódi magyar gyümölcspálinkák, elindultak a pálinkaversenyek, több pálinkakonferenciát rendeztek, s ma már alig akad olyan vidék, ahol a borverseny mellett valamikor pálinkaversenyt ne rendezzenek”.

A találkozót színvonalas szakmai előadások színesítették, ahol Nagy Botond okleveles pálinkabíráló, a Blisseva-Partium Spirit Award versenyigazgatója a szőlőből való pálinkakészítés rejtelmeibe avatta be a gazdákat. Előadása során hasznos tanácsokkal látta el a nagyközönséget a fajtajelleget kiemelő tulajdonságokról, íz- és illatanyagok harmonizálásáról, valamint saját tapasztalatait is megosztotta az egybegyűltekkel. Az almából készült pálinkafőzés folyamatairól pedig dr. Lunczer János pálinkamester szakmérnök hallgató, okleveles pálinkabíráló beszélt.

Szintén ez alkalommal nyújtották át a decemberi, rangos zentai pálinkafesztiválon eredményesen szereplő termelőknek a díjakat, akik a vajdasági szervezők által küldött érmeket, érdemokleveleket az érmihályfalvi ünnepségen ezúttal személyesen is átvehették. Díjazásban részesültek: Cioroi Gergely János és Erika, Sütő Árpád és Sütő József pálinkakészítők, valamint az Érmelléki Pálinkakultúra Egyesület, akik érdembeli serleggel is hazatérhettek, hiszen részükről érkezett be a legtöbb minta Romániából.

A házigazdának köszönhetően tombolajáték is volt, amelyen mérőhengert, pálinkapoharakat, naptárakat, díjnyertes pálinkákat és ehhez hasonló értékes és hasznos ajándékokat lehetett nyerni. A tombolát Zsoldos Brigitta, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetkezetének koordinátora és fő falugazdásza, valamint Kalmár Beatrix, a Zentai Gazdakör alelnöke, illetve falugazdásza sorsolta ki. A kötetlen, jó hangulatban zajló eseményt élőzene is kísérte a Főnix együttes jóvoltából, valamint ünnepi vacsorán is részt vehettek az érmelléki pálinkakészítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában