Téli útviszonyok

2024.01.09. 08:48

Rendőri tanácsok az autóvezetőknek

A Bihar megyei közlekedésrendészet azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy tanúsítsanak megelőző magatartást, és tartsák tiszteletben a rendőrök jelzéseit a téli útviszonyok között is.

Illusztráció

Forrás: Facebook/Poliția Română

ERDON-összeállítás

Tekintettel arra, hogy az utóbbi időszakban lehűlt az idő és a közutakon téli útviszonyok uralkodnak, a Bihar megyei rendőrség tanácsokkal szolgál a sofőröknek: indulás előtt tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, és a járművet megfelelően szereljék fel (évszaknak megfelelő gumiabroncsok, hólánc, lapát, homokzsák, üzemanyagtartalék stb.). Emellett nem árt, ha van még a csomagtartóban meleg ruha, takaró, élelmiszer, ivóvíz és legalább egy mobiltelefon töltővel. Fordítsanak különös figyelmet a jármű műszaki állapotára, és ne induljanak útnak, ha a kormány- és fékrendszerrel, jelzőberendezéssel kapcsolatos problémákat észlelnek. Töröljék le a szélvédőket, az oldalablakokat és a külső visszapillantó tükröket a párától és a jégrétegtől, és győződjenek meg arról, hogy az ablaktörlők megfelelően működnek. A havas, jeges, csúszós utakon kerüljék a hirtelen fékezést, és használják inkább a motorféket. Mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladjanak, és tartsanak megfelelő követési távolságot. A kezdő járművezetőknek azt tanácsolják a rendőrök, hogy a balesetek elkerülése érdekében lehetőség szerint kerüljék a vezetést csúszós utakon, éjszaka vagy hosszú távokon. A gyalogosoknak pedig azt ajánlják, hogy csak a járdán közlekedjenek, és csak az arra kijelölt helyeken keljenek át az úton.
Ha baleset, útlezárás vagy egyéb ok miatt nem tudják folytatni az utat, a rendőrök azt javasolják, hogy húzódjanak félre és kapcsolják fel a vészjelzőt. Jelentsék az eseményt a 112-es segélyhívószámon. Maradjanak az autóban, míg a rendőri vagy mentőegységek a helyszínre nem érnek. Óránként körülbelül tíz percre indítsák be a motort és a fűtést, hogy melegen tartsák a belső teret. A fűtés ideje alatt, eresszék le kicsit az ablakot a szellőzés érdekében. Fogyasszanak folyadékot a kiszáradás elkerüléséért, és időnként mozgassák meg végtagjaikat, hogy felmelegedjenek. Éjszaka vagy nehéz látási viszonyok mellett kapcsolják fel az autó belső világítását, hogy a mentőcsapatok könnyebben ráakadjanak a járműre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában