Forgalomlassítás

2024.01.17. 08:22

Nem hagyták abba a tüntetést a gazdák és a fuvarozók

Folytatták a tüntetést kedden is a Bihar megyei gazdák és fuvarozók, akik forgalomlassítással hívják fel a figyelmet az ágazatban általuk észlelt problémákra. Nyilatkozataik szerint addig nem hagyják abba a tiltakozást, míg követeléseiket meg nem oldják.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

Az előző napokhoz képest kevesebb járművel vonultak fel a tüntetők, a nagyváradi körgyűrű forgalmát 12 és 16 óra között 17 traktor és több kamion, illetve személygépkocsi lassította. A tüntetők ezúttal is Nagyvárad Bihar község felőli határában gyülekeztek, innen indultak el a város körgyűrűjére. „Kevesebben vagyunk, mint az elmúlt napokban, mivel több gazda egy mezőgazdasági szimpóziumon vesz részt, de a tüntetést a következő napokban is folytatni fogjuk, pénteken egy nagyobb gyülekezőt szervezünk” – nyilatkozta az Ebihoreanulnak az egyik résztvevő.
A gazdák annak ellenére folytatják a tüntetést, hogy hétfő  este a mezőgazdasági miniszterrel 13 követelésükről megállapodás született. Ezek közé tartozik az APIA-támogatások sürgősségi eljárással – február 29-ig – történő kifizetése és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációja. Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak elkülöníteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást. Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét.
A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.
Megállapodtak abban is, hogy a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.
Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat. Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.
Nemcsak Nagyváradon folytatták a tüntetést a gazdák, kedden ismét utcára vonultak több város körgyűrűjén is: hasonló felvonulást szerveztek Bukarest, Nagybánya, Szeben, Konstanca, Jászvásár körül. A tárgyalások folytatódnak a tüntetők képviselői és a különböző minisztériumok között.

Megoldásokat várnak

A gazdák és a közúti fuvarozók addig folytatják a tiltakozásukat, amíg nem látják körvonalazódni a lehető legtöbb problémájukra működőképes megoldást kínáló első jogszabályt – jelentette ki kedden az egyik képviselőjük. Ionuţ Cercel mezőgazdasági termelő az Antena3-nak nyilatkozva elmondta, értékelik a kormánynak azt az erőfeszítését, hogy háromoldalú tárgyalásokat kezdeményezzen ezekről a problémákról a munkáltatói szervezetek, illetve a központi és a helyi hatóságok bevonásával. Közölte, hogy a hetedik napja tiltakozó gazdák és fuvarozók aktívan részt szeretnének venni ezeken az egyeztetéseken. „Fontos hangsúlyozni: (…) nem azért vagyunk itt, hogy alkudozzunk, hanem azért, hogy megoldásokat kapjunk a problémáinkra. Elutasítjuk a tiltakozásunknak azt az értelmezését, hogy az alkudozás a célunk” – jelentette ki. Ionuţ Cercel elmondta, a gazdák és a közúti fuvarozók mindaddig az utcán maradnak, amíg nem látják körvonalazódni az első olyan jogszabályt, amelyik működőképes megoldást kínál a lehető legtöbb problémájukra. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozásaikat békés és civilizált módon folytatják, elzárkóznak a vandalizmustól és a törvénysértésektől. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában