Diákverseny

2024.01.30. 07:51

Nagyváradon szervezték meg a Teleki Pál földrajzverseny megyei fordulóját

A Nagyváradi Művészeti Líceumban szervezték meg január 27-én, szombaton a Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz–Földtan Verseny megyei fordulóját. A döntőn I., II. és III. helyezést elért tanulók, illetve az országos szakasz I. helyezett diákjai jutalomtáborban való részvételi lehetőséget nyerhetnek (V. Kárpát-medencei Tehetségtábor).

Ciucur Losonczi Antonius

Nagy Gabriella igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat és a kísérő tanárokat, illetve később, a verseny végén egy bemutatót is tartott az iskoláról, hogy a vendégek jobban megismerhessék a Művészeti Líceum egyedi hangulatát, tevékenységeit. Bihar megyében a verseny megyei felelőse Deák Irén tanár, a Művészeti Líceum földrajzszakos tanára, akinek elmondása szerint a verseny elsődleges célja, hogy megszerettessék a földrajztudományt a gyermekekkel, azt remélve, hogy a későbbi tanulmányaikban ezt a tantárgyat előtérbe helyezik. Akik ebben a tanárnő segítségére voltak és évről-évre felkészítik a gyerekeket: Tăut Eliza (Szacsvay Imre Általános Iskola), Béládi Tamara (Gáspár András Általános Iskola, Bihar), Demian Erika (örvéndi és mezőtelegdi általános iskola), Tiponuț Mónika (paptamási általános iskola), valamint Molnár Zsolt (Balaskó Nándor Általános Iskola, Szalacs).

A díjkiosztó előtt a házigazdák zenei programmal is kedveskedtek a versenyzőknek, Gergely Csongor VIII. C osztályos tanuló Bartók Béla Este a székelyeknél című darabját játszotta csellón, a felkészítő tanára Ichim Beáta. Ugyanakkor képzőművészeti kiállítással is készültek a művészetisek erre az alkalomra Rácz Ervin, Rácz Eliza, Domahidi Krisztina, Jankó-Szép Noémi, Kovács Anett, Fábián Emőke és Czentye Andrea szaktanárok irányításával.

A következő eredményeket érték el a résztvevők, mindkét évfolyamon: Handlery Viktor (Szacsvay Imre Általános Iskola) és Nagy Regina (Balaskó Nándor Általános Iskola, Szalacs) – I. díj; Galuț Rayen (Gáspár András Általános Iskola) és Gergely Csongor (Művészeti Líceum) – II. díj; Varga Ákos Márk és Bíró Levente (Balaskó Nándor Általános Iskola) – III. díj. Dicséretben részesültek: Keserű Márton (Művészeti Líceum) és Móricz Balázs (Balaskó Nándor Általános Iskola).

A versenyt a Magyar Természettudományi Társulat földrajz–földtan témakörben magyarországi és külhoni, magyarul tanuló hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulók számára hirdeti meg. Az erdélyi fordulók szervezői a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a tanügyminisztérium, utóbbi hivatalos versenynaptárában is szerepel. A népszerűsítés érdekében az országos szintű fordulót minden évben más városban szervezik meg, érdekes programokkal. Idén Szovátára várják a továbbjutó diákokat. A Kárpát-medencei döntőt májusban szervezik az egri Eszterházy Károly Egyetemen, ahol a résztvevők összemérhetik tudásszintjüket a Kárpát-medence összes országából érkező diákokkal (Magyarország, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, Erdély).
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában