Önkormányzat

2024.01.22. 08:46

Nagyvárad hivatalosan fenntartható közösség lett

Nagyvárad megkapta az Fenntartható Közösség - Európai Energia Díjat számol be közleményében a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

ERDON-összeállítás

Az Európai Energia Díj az Európai Unió által elismert tanúsítási eszköz, amely támogatja a „Fenntartható Energia Akciótervek” végrehajtását. Nagyvárad 46,2 százalékos eredményt ért el – ez a legjobb, amelyet romániai város eddig elért az értékelések során, és ezzel a díjjal Nagyvárad az Európai Energia Díj hálózat tagja lett. A város teljesítményének értékelését 7 területen, összesen 79 konkrét mutató figyelembe vételével végezték el, ezek közé tartozik a területfejlesztés és -tervezés, az ellátás, a városi mobilitás, a kommunikáció és együttműködés, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás stb.

Az elmúlt időszakban a Romania Green Building Council (RoGBC) auditált minket, hogy megállapítsa, megfelelünk-e a kritériumoknak és elérjük-e a megfelelő pontszámokat ahhoz, hogy részesei legyünk ennek az európai energiahálózatnak. Az elemzést és az auditot követően Nagyvárad önkormányzata 46,2 százalékos pontszámot ért el, ami a legjobb pontszám, amelyet egy romániai város jelenleg elért. Több más várost is auditáltak, mint például Tordát, Dévát, Nagyszebent, Jászvásárt, Kolozsvárt, Gyulafehérvárt, Brassót és Bodzavámot. Fontos, hogy városunk kapta a legmagasabb pontszámot, mert több kritérium és mutató volt, amelyek alapján ezt a pontszámot összeállították. Ez azt jelenti, hogy amit eddig Nagyváradon tettünk, azt jól tettük, és amit mostantól kezdve tenni fogunk minden érintett támogatásával, azt még jobban fogjuk tenni, hogy megpróbáljunk még több európai, svájci, norvég forrást vonzani, különösen az energia területén, ami mindannyiunk számára fontos terület” – idézi a közlemény Florin Birta polgármester szavait. A program működési mechanizmusa segíti a romániai városokat abban, hogy tervezzenek és lépéseket tegyenek fenntartható teljesítményük javítása és lakosaik életminőségének javítása érdekében. A Fenntartható Közösség elismerés megszerzése után a nagyváradi önkormányzat csatlakozik az Európai Energia Díj Szervezethez, mely elismerést már több mint 1800 önkormányzat megkapott. Az Európai Energia Díj (EEA) támogatja a helyi önkormányzatokat abban, hogy interdiszciplináris tervezést alakítsanak ki, továbbá hogy hatékony energia- és éghajlat-politikai intézkedéseket hajtsanak végre az energia ésszerű felhasználása és a megújuló energiaforrások fokozott használata révén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában