Vetélkedő

2024.01.29. 09:01

Mesés délután a Szacsvayban

Horváth-Simon Erika magyartanár

Mesés délutánnak adott otthont a Szacsvay Imre Általános Iskola január 25-én, csütörtökön, hiszen az iskola magyartanárai, Vincze Melinda és e sorok írója, Horváth-Simon Erika megyei szintű mesevetélkedőt szerveztek. Tizennyolc háromfős csapat vágott neki a játékos próbatételeknek, a nagyváradi iskolák (Dimitrie Cantemir Általános Iskola, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, Művészeti Líceum, 16-os Általános Iskola, 11-es Általános Iskola és a Szacsvay Imre Általános Iskola) mellett többen jelentkeztek vidékről is: Borsról, Szentjánosról, Tamásiból, Berettyószéplakról, Félegyházáról és Hegyközszentmiklósról.
A résztvevő gyerekek jól megszerzett tudás birtokában indulhattak a feladványok sűrűjének, a versenyt megelőzően öt mesét kellett elolvasniuk, melyek között egyaránt szerepelt népmese, világirodalmi mese, illetve kortárs magyar szerzők, Máté Angi, Simon Réka Zsuzsanna, Egri Mónika alkotásai is.
A győzelemhez hat megmérettetésen vezetett az út, kezdetben zanzát, szófelhőt, betű- és keresztrejtvényt oldottak meg, majd a versengés izgalmainak levezetéseként a szervezők arra törekedtek, hogy a klasszikus tudást közelebb hozzák a gyermekek világához úgy, hogy Activity feladványokba bújtatták az egyes mesék elemeit, majd a délutánt egy mindent eldöntő Kahoot-játékkal zárták.

Az akadályokat minden csapat nagyon ügyesen vette, így a támogatóknak: a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezetének, a Szacsvay Egyesületnek, a Tanoda Egyesület révén Kecse Gabriellának, magyar szakos tanfelügyelőnek, illetve szülői felajánlásnak köszönhetően mindenki könyvjutalomban részesült. A magyartanárokból (Szatmári Ildikó, Nagy Enikő, Kovács Enikő) álló szakmai zsűrinek is sikerült kiállnia a próbát, nevesítették a legjobban helytálló csapatokat: ötödik a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, negyedik a Lónyai Tivadar Általános Iskola, harmadik a Dimitrie Cantemir Általános Iskola, második a Paptamási 1-es Számú Általános Iskola csapata, az első helyezett pedig a Szacsvay Imre Általános Iskola Sajtos kiflik nevű triója lett.
A versenyt megálmodó Vincze Melinda tanárnő a jövő tanévben is folytatni kívánja ennek a jó hangulatú vetélkedőnek a hagyományát, hiszen amint a megnyitó alkalmával elmondta: „A mese az emberi képzelet legnagyobb ajándéka, amellyel megismerhetjük a világot és önmagunkat” (J.R.R. Tolkien).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában