Szentmise

2024.01.15. 17:03

Megtartották az Árpád-házi Szent Margit templom búcsúünnepét

Az Árpád-házi Szent Margit naphoz (január 18) közeli vasárnapon, január 14-én tartotta meg a margittai római katolikus közösség nagytemploma búcsúünnepségét.

Szőke Ferenc

A búcsús szentmise alkalmával mindig sokkal többen vannak jelen, mint egy átlagos évközi vasárnapon, hiszen a rendszeres templomba járókon túl azok is együtt ünnepelnek a közösséggel, akik csak ünnepi alkalmakkor látogatják az istenházát. Ilyenkor a vegyes felekezetű házastársak is együtt mennek az ünnepi szentmisére, valamint igen szép számban érkeznek a szomszédos és a környező településekről. Az ünnepi szónok és a főcelebráns Pék Sándor, a nagyváradi székesegyház esperes-plébánosa volt, aki papi hivatása kezdetén szolgált Margittán, így az Ő személye is sok hívet vonzott az Istenházába. 

Szentbeszédében nem tért ki részletesen Szent Margit életpályájának ismertetésére, hiszen, mint mondta, azt Margittán az évek során mindenki megismerte. Az tény, hogy szülei Istennek ajánlották fel életét, ezt Szent Margit elfogadta és ehhez méltóan cselekedett élete végéig. Vajon most a szülők, nagyszülők mit szólnának akkor, ha gyermekük, unokájuk bejelentené, hogy Istennek szánja életét? – tette fel a kérdést. Érdemes elgondolkodni mit válaszolnánk erre – mondta. A későbbiekben az élet védelmében szónokolt, szomorúan nyugtázva, hogy az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban, 43 millió abortusz történt. Ez négyszer több, mint Magyarország lakossága. Arról is beszélt, hogy milyen káros a megszületett gyerekek elkényeztetése. Első helyen, a szakértők szerint az is elkényeztetés, ha a gyereknek nincs testvére. A gyermeknevelés legfontosabb elemei pedig a szabályok és korlátok bevezetése, megismertetése a gyerekekkel. Legyen rend, fegyelem, figyelmeztetés a hibákra, dicséret, elsőáldozás, bérmálkozás, imádságra tanítás és szeretet. Ez mind szükséges ahhoz, hogy jó és rendes embert neveljünk gyermekeinkből. Ezen túl pedig arra, hogy szeretetből jó példát mutassunk nekik, emelte ki az ünnepi szónok. Jó lenne, ha Istennek is adnák a szüleik gyermekeiket, de ez nem gyakori. „Tudtommal Margitta csak két papot adott a közösségnek. Jó lenne, ha olyan nevelésben részesülnének a gyerekek, hogy vállalják Isten szolgálatát.” A Brenner család példáját hozta fel arra, hogy van ilyen, és lehetséges, hiszen ott mindhárom fiú pap lett. Élő bizonyíték arra, hogy az Istennek adott élet a szülők kezében van. Szent Margit is Istennek adta életét és vezekelt, felajánlásokat tett és hűséges volt mindhalálig. Érdemes lenne Szent Margit példáját követni, egyszerűségben, a kényelmek megvonásában, szórakozásokról való lemondásban, mások meghallgatásában, legalább a pénteki böjt megtartásában – emelte ki beszédében. 

A szentbeszéd után a házigazda Tóth Attila-Levente köszönte meg az ünneplőknek, hogy a hideg idő ellenére, ilyen szép számban jelen voltak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy a templom ünnepét szebbé, felemelőbbé tegye. Kiemelt köszönetet mondott a főcelebránsnak, amiért eleget tett a meghívásnak, Ambrus László kántornak és a kórusnak, amiért énekeikkel szebbé, felemelőbbé tették az ünnepet és a paptestvéreknek, akik eljöttek Margittára, együtt ünnepelni a katolikus közösséggel. Kivonuláskor mindenki kalácsot és forró teát kapott, valamint egy emléklapot a nemrég elkészült Szent Család-szobor fényképével, hátlapján pedig Árpád-házi Szent Margit egyik imájából egy részlet olvasható: „Uram, Istenem, segíts!... Add, hogy megforduljon minden, ami kín, rend, s béke legyen, áldásod legyen a gyógyír.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában