Egészségügy

2024.01.31. 12:38

Maláriával fertőződött meg egy belényesi férfi

Illusztráció

Forrás: Pexels

ERDON-összeállítás

Négy maláriás személyt kezeltek az elmúlt hónapban a bukaresti Victor Babeş járványkórházban, mind a négy román állampolgár Zanzibárban járt a megbetegedése előtt – tájékoztatott kedden az egészségügyi intézmény. A négy beteg között van egy 35 éves Bihar megyei férfi is – tudta meg a Bihoreanul. A férfi a hetilap információi szerint feleségével látogatott el az afrikai szigetre. Hazatértük után a férj rosszul érezte magát, viszont csak egy hét elteltével jelentkezett a kórházban állapota súlyosbodása miatt. „Egy 35 éves belényesi férfiről van szó, aki Zanzibárban nyaralt a feleségével. Miután hazaértek, a férfi rosszulléte ellenére még hét napot volt otthon, és csak vasárnap ment be a megyei kórház sürgősségi osztályára, ekkor már súlyosabb állapotban volt. Hétfőn szállították át a bukaresti járványkórházba” – nyilatkozta Daniela Rahotă, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy a páciens felesége nem fertőződött meg maláriával. Rahotă elmondta azt is, hogy a férfit azért kellett átszállítani a bukaresti járványkórházba, mert Nagyváradon nincs trópusi fertőző betegségek kezelésével foglalkozó osztály.
Egyébként a közelmúltban maláriával fertőződött négy beteg közül ketten már hazamehettek. A Digi24.ro beszámolója szerint Simin Aysel Florescu, a bukaresti járványkórház menedzsere a betegek beszámolóira hivatkozva elmondta, hogy az utazási irodák alkalmazottai azt állították, ügyfeleik nem kell malária elleni gyógyszert bevegyenek az utazás előtt. „A malária endémiás területnek minősülő célállomásokra utazó turistáknak azt javasoljuk, hogy indulás előtt keressenek fel egy fertőző betegségekkel foglalkozó szakembert, és ha a helyzet megköveteli, vegyenek igénybe profilaktikus kezelést a malária és más, az adott területekre jellemző, megelőzhető betegségek ellen” – tanácsolja Simin Aysel Florescu.
A szakemberek szerint a malária tünetei egyebek mellett a következők lehetnek: láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, hasmenés. A betegség szakosodott laboratóriumokban végzett vérvizsgálatból kimutatható, de nagyon fontos, hogy a páciensek az első gyanús tünetek megjelenésekor már jelentkezzenek szakorvosnál a diagnózis pontos felállítása és a specifikus kezelés mielőbbi elkezdése érdekében. Ha ugyanis kezeletlen marad, a malária akár halálos is lehet – figyelmeztetnek az orvosok.
A malária a maláriaszúnyog (Anopheles) nőstényének csípése által terjesztett, paraziták által kiváltott betegség. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában