Filharmónia

2024.01.08. 14:11

Kinevezéssel indult az új év a filharmóniában

Andrej Vesel horvátországi karmester lett a Nagyváradi Állami Filharmónia második állandó dirigense Jankó Zsolt mellett. A kinevezéséről szóló szerződést január 8-án írták alá.

P. Nagy Noémi

A hírt Carmen Rus, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója jelentette be január 8-án az intézmény székhelyén tartott sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt a Bécsben diplomázott zágrábi fiatalember is.
Andrej Vesel neve nem ismeretlen a váradi zenekedvelő közönségnek, hiszen tavaly októberben két koncertet vezényelt egymást követő napokon, két különböző nagyrepertoárral, amelyen felcsendült a Váradon még sosem hallott Lutosławski-concerto is, továbbá ő volt a meghívott karmestere az idei három újévi koncertnek is. Az elmúlt hangversenyek sikeres együttműködésének és kommunikációjának köszönhetően a filharmónia felkérte a fiatal művészt, hogy legyen az intézmény állandó karmestere, amit Vesel el is fogadott. Az intézmény két állandó karmesteri poszttal rendelkezik, ebből az egyiket Jankó Zsolt tölti be, a másik pedig évek óta üres volt. Andrej Vesel tehát a 2024/2025-ös évadtól a filharmónia állandó karmestereként fog együtt dolgozni az intézmény zenekarával. A munkaszerződés egy évadra szól a meghosszabbítás lehetőségével. A szerződést a sajtótájékoztatón írta alá Carmen Rus és Andrej Vesel.

A 32 éves dirigens terveiről is beszélt a sajtótájékoztatón. Mint elmondta, elég friss a kinevezés, de már több ötlete is van nemcsak a repertoárt, hanem a zenekarral való munkát illetően is. Utóbbi esetében szekciókban is fog dolgozni velük, szeretné megismerni az október óta érkezett zenészeket. A zenekarról elmondta, hogy az októberi és az újévi koncertek alkalmával jó volt az együttműködés, a zenészek motiváltak és dolgozni akarnak, ami nagyon jó alap. A bécsi iskola hatása érezhető lesz repertoárján, de figyelembe veszi az előző évadok műsorát is. Konkrétumokat a következő évad műsoráról még nem árultak el, de legalább nyolc koncertet fog vezényelni Váradon Vesel. Elhangzott az is: a fiatal karmester továbbra is Bécsben fog élni, és folytatja a Romániában, Ausztriában, Németországban kifejtett tevékenységét is, de ez nem fogja befolyásolni a váradi munkáját.
Carmen Rus elárulta, hogy a Filharmóniai Társaság százéves fennállása alkalmából évfordulós koncertet tartanak. A Filharmóniai Társaság alakuló közgyűlését 1923. december 23-án, első koncertjét pedig 1924. február 6-án tartották. Az intézmény az első hangverseny dátumát alapul véve idén február 6-án 19 órától ugyanazzal a műsorral készül, mint ami száz évvel ezelőtt hangzott el. A február 6-i koncerten Jankó Zsolt vezényel majd. Ingyenes meghívókat a filharmóniánál lehet igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában