Munkálatok

2024.01.05. 19:49

Kezdődik a vasúti pálya korszerűsítése Biharpüspöki és Kolozsvár között

Ahogy arról már korábban is írtunk, ez év elejétől kezdődik a Biharpüspöki és Kolozsvár közötti vasútvonal korszerűsítése, amelynek következtében január 8-tól a vonatok már nem közlekedhetnek az útvonal teljes hosszában.

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Az említett naptól kezdődően a vonatok csak Kolozsvár és Egeres (Aghireșu), valamint Nagyvárad és Kissebes (Poieni) között fognak járni, a Kissebes és Egeres közötti szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják majd az utasokat. A vonatpótló buszok nem jelentenek többletköltséget az utasok számára, azaz csak a vonatjegyet kell megvásárolniuk.

Vonatpótló buszok

2024. január 8-ától 2026 januárjáig szünetel a vasúti forgalom a Kolozs megyei Egeres és Kissebes (Poieni) települések között a Kolozsvár és Nagyvárad közötti fővonalon zajló korszerűsítési munkálatok miatt – tájékoztatott pénteken a Román Vasúttársaság (CFR), leszögezve, hogy az illető szakaszon vonatpótló buszokat indítanak, amelyeket a vasúti személyszállítási vállalatok biztosítanak, illetve ezek határozzák meg a járművek menetrendjét is.

A társaság közleménye szerint 2024. január 8-ától 2026. január 8-áig csak Kolozsvár és Egeres, illetve Kissebes és Nagyvárad–román-magyar határ között közlekednek vonatok az érvényben levő menetrend szerint.

A lezárt szakaszon vonatpótló buszokat vezetnek be. Egeres és Bánffyhunyad között nyolc, Bánffyhunyad és Egeres között hét busz fog járni, amelyek biztosítják a folytonosságot a Kolozsvár–Egeres és Egeres–Kolozsvár útvonalon közlekedő vonatokkal. Az utasok Egeres állomáson szállnak át a buszokra.

Egeres és Sztána között két busz fog közlekedni, biztosítva a folytonosságot a Kolozsvár–Egeres és Egeres–Kolozsvár útvonalon közlekedő vonatokkal. Az utasok Egeresen szállnak át a buszra.

Emellett Kolozsvár és Bánffyhunyad között is járni fog egy-egy busz, Kolozsvár és Nagyvárad között pedig 6-6 vonatpótló autóbuszt biztosítanak. A vonatpótló autóbuszokat a vonatéval megegyező azonosító számmal látják el. 

Az autóbuszok indulási időpontjáról a Román Vasúttársaság honlapján (www.cfr.ro), a vasúti menetrend címpont alatt lehet tájékozódni – mutat még rá a társaság.

A pontos menetrend, illetve egyéb információk kapcsán a Román Államvasutak azt tanácsolja az utasoknak, érdeklődjenek a Nagyvárad és Kolozsvár közötti szakaszon személyszállítást biztosító magánvállalatoknál:

Interregional Călători - https://interregional.ro/ro/#/contact vagy a 0264/596-775 telefonszámon keresztül;

Transferoviar Călători -  https://transferoviarcalatori.ro/ro/suport/relatii-cu-publicul/, vagy a 0238/434-380 telefonszámon.

Amennyiben a korszerűsítési munkálatok az idő előrehaladtával más szakaszokra is átterjednek, a Román Államvasutak további tájékoztatást fog nyújtani a vonatpótló buszokról. 

Interregional Călători – közlemény

Saját közleményében az Interregional Călători magánvállalat azt tudatja, hogy az érintett vonatok pótlására autóbuszokat helyez forgalomba, az itt közölt dokumentumban foglaltak szerint. Ennek megfelelően a Kolozsvár–Nagyvárad vonalon vonatpótló buszok fognak járni Hunyadon keresztül, illetve kerülő úton fog zajlani a közlekedés vasúton, Zsibó–Margittán át. A Kolozsvár–Hunyad szakaszon vonatpótló buszokkal, vagy pedig vasúton fognak közlekedni Egeresig, innen pedig Hunyadig vonatpótló járatokkal. „A vonatpótló autóbuszok utasai az Interregional Călători által kibocsátott, az ily módon helyettesített járatokra érvényes jegyek felmutatásával igazolják, hogy jogosultak az utazásra” – hangsúlyozzák a vállalat illetékesei.

A két évre tervezett munkálatokat négy szakaszra osztották: az első szakasz a Kolozsvár és Egeres közötti (30,41 kilométer); a második szakasz az Egeres és Kissebes közötti (36,53 kilométer); a harmadik szakasz a Kissebes és Élesd közötti (52,74 kilométer); a negyedik szakasz az Élesd – magyarországi határvonal közötti (52,74 kilométer) pályaszakaszt érinti. A munkálatok 9,3 milliárd lejbe fognak kerülni. A 166,2 kilométer hosszú szakasz felújításának a célja az, hogy Kolozsvár és Biharpüspöki között a személyvonatok 160 km/h, míg a tehervonatok 120 km/h sebességgel haladhassanak. A munkálatokat négy részre bontották, mind a négyre külön tendert írtak ki, és a nyertes vállalkozók egyszerre fognak dolgozni az adott pályaszakaszokon. A munkálatok várhatóan 2026-ig tartanak majd. A korszerűsítés során megújítanak 33 vasúti hidat, 210 kishidat, öt alagutat, 75 vasúti átjárót közutakon, modernizálják a vasútállomásokat, és egyes állomásokon új épületeket is építenek, mint fog az történni a nagyváradi vasútállomásnál is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában