Jövedelem

2024.01.24. 16:55

Jól jövedelmez a parkolás a váradi ingatlankezelő igazgatóságnak

A Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság tavaly csak a bérleti és a parkolási díjakból 23,4 százalékkal több jövedelemre tett szert, mint 2022-ben. A város tulajdonában lévő ingatlanokat kezelő igazgatóság bevételei 2023-ban 63,6 millió lejre rúgtak.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Ingatlankezelő Igazgatóság a tavaly több mint 127 millió lejből gazdálkodott, amiből 104.501.378 lej volt a fejlesztésre fordított, 23.295.719 lej pedig a működési költség. Ezt Lucian Popa mondta kedden az általa vezetett intézmény 2023-as tevékenységét ismertető sajtótájékoztatón. Megtudtuk azt is, hogy az ingatlankezelő igazgatóság bevételei 2023-ban elérték a 63,6 millió lejt, ha csak a bérleti, illetve a különböző díjakat számítjuk, de ha ide vesszük az ingatlaneladásokból származó összegeket is, akkor az igazgatóság bevételei 71,2 millió lejt tettek ki a tavaly. A lakások bérbeadásából származó bevételek 18,69 százalékkal nőttek tavaly az egy évvel korábbi adatokhoz képest, míg az üzlethelyiségek és az orvosi rendelők esetében a bérbeadásból származó bevétel közel 36 százalékkal emelkedett. A területbérbeadások 50,97 százalékkal hoztak több bevételt 2022-höz képest, a parkolókból származó jövedelmek pedig 18,31 százalékkal nőttek, és 2023-ban elérték a 30,6 millió lejt. Egyedül az ingatlanértékesítésből származó jövedelem csökkent tavaly, ez 76,24 százalékkal volt kisebb, mint 2022-ben.
Visszatérve a parkolókra, ez a legjövedelmezőbb bevételi forrása az ingatlankezelő igazgatóságnak. A tavalyi 30,6 millió lejes bevétel – mely mintegy 5 millió lejjel több, mint 2022-ben volt – meghaladja az összes többi forrásból származó jövedelmet, és az ingatlankezelő igazgatóság bevételeinek csaknem a felét tette ki 2023-ban. A jelentés szerint a mobiltelefonos parkolási díjak befizetéséből 12 millió lejt inkasszált az igazgatóság, ami a hatszorosa az utcai parkolóóráknál fizetett bevételeknek (2,3 millió lej). A lakóhelyi parkolóhelyek bérléséből a tavaly ötmillió lej folyt be, míg az utcai parkolóhelyek bérléséből 3,4 millió leje származott az igazgatóságnak.
Az igazgatóság a működési költségvetésből 12 millió lejt fordított a város tulajdonában lévő lakások karbantartására, illetve a szolgáltatások kifizetésére. Közel tízmillió lejt emésztett fel a sportlétesítmények, a szabadidőközpontok és parkok karbantartása, és további egymillió lejt költöttek a tanintézményekre. A beruházások tekintetében a legnagyobb összeget, 98 millió lejt a lakásokra, szolgáltatásokra és helyi fejlesztésekre fordították, ezt követik az oktatásra (3,5 millió lej), sportlétesítményekre, parkokra és egyebekre (2,8 millió lej) fordított összegek. Az igazgatóság legnagyobb tavalyi beruházása az ortodox katedrális körüli parkoló megépítése volt, amire a teljes költségvetésből 23,5 millió lejt költött. Ezt követi a Iosif Vulcan utcai parkolóház, mely 14 millió lejbe került. Most épül a parkolóház a megyei kórház mellett, az 54,4 millió lej összköltségvetésű beruházásból hárommillió lejt áll az ingatlankezelő igazgatóság. Popa elmondta, hogy tárgyalásokat folytatnak a megyei kórház mellett épülő ötszintes parkolóház kivitelezőjével arról, hogy amikor egy-egy szint elkészül, azt nyissák is meg az autósok előtt, míg a többi szinteken tovább folyik a munkálat. Erre a megoldásra az nyújthat lehetőséget, hogy a leendő parkolóházban minden szintet egy másik utcáról lehet majd megközelíteni.

Új beruházások

Ami a 2024-es beruházásokat illeti, az ingatlankezelő igazgatóság uniós forrásból akarja felújíttatni a Mihai Viteazul Szakközépiskola épületét, a Friedrich Schiller Gimnázium Shakespeare utca 22. szám alatti ingatlanát, valamint az 5-ös, 24-es, 27-es, 34-es, 45-ös, 48-as és 50-es számú óvodákat. Komoly felújítási munkálatok várhatók az idén a belvárosban is. Ezek közé tartozik a Kossuth/Independenței utcai mélygarázs fölötti munkálatok befejezése, a Széchenyi tér (Traian Park) 14. szám alatti épület felépítése, a Körös/Tudor Vladimirescu 38. szám, a Szent László tér 7. szám és a Nagysándor József/Aurel Lazăr utca 3. szám alatti ingatlanok felújítása. Az igazgatóság a sportlétesítményekre is gondot fordít: javításokat végeznek az olimpiai uszodában, kiépítik az öntözőrendszert és korszerűsítik az öltözőket a Bodola Gyula stadionban, valamint felújítják a Gyermekváros épületét is. Itt bővítik a térfigyelőkamera-rendszert is, a kültéren pedig felújítják a kosárlabdapályát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában