Vizsgálat

2024.01.27. 07:48

Ittas beteg a vaskohsziklási pszichiátriai kórházban

Vizsgálat indult az ország legnagyobb és legjobban őrzött pszichiátriai kórházában, Vaskohszikláson (Ștei), ahol a mentális betegségekben szenvedő bűnözőket vagy a társadalomra veszélyt jelentő krónikus drogfogyasztókat kezelik.

Forrás: SPS Ștei

BN-összeállítás

Egy felügyelő és egy ápoló ellen indult fegyelmi eljárás, miután az egyik kezelőorvos ittas állapotban talált egy beteget. Emiatt fel kellett függeszteni a beteg gyógyszeres kezelését, mivel az az alkohollal keveredve veszélybe sodorta volna az életét.

Az eset január 5-én történt a vaskohsziklási pszichiátriai kórház III. pszichiátriai osztályán. Az esti vizit alkalmával az ügyeletes orvos észrevette, hogy az egyik beteg ittas állapotban lehet. Mivel az egészségügyi intézményben van alkoholszonda, pont az ilyen esetekre, a férfit megszondáztatták. A beteg ugyan azt mondta, hogy csak egy sört ivott, a légalkoholszintje 2,7 mg/l volt, ami azt bizonyítja, hogy tömény italt is fogyasztott, méghozzá nagy mennyiségben.

Az ivás és a kezeléshez használt pszichotrop gyógyszerek veszélyes kombinációt jelenthetnek, mivel az alkohol felerősíti a gyógyszerek mellékhatásait, ami belső vérzést, görcsrohamokat, szívproblémákat és akár halált is okozhat. Emiatt az orvos kénytelen volt abbahagyni a beteg kezelését és jelenteni az esetet.

Az ügy tisztázása érdekében a kórház vezetősége fegyelmi vizsgálat megindítását rendelte el, amely máig nem ért véget. A kórteremben tartózkodó beteg és folyosótársai írásbeli vallomást tettek, a térfigyelő kamerák felvételeit pedig képkockánként ellenőrizték, hogy megállapítsák, hol járt a férfi és kikkel került kapcsolatba.

A fő gyanúsítottak egy felügyelő, M. C., Vasaskőfalva (Pietroasa) község helyi tanácsosa, aki korábban már állítólag kapott figyelmeztetést, és egy rényi (Rieni) barátja, F. S., aki ápolóként dolgozik a kórházban. Mindketten jelen voltak a beteggel az osztályon kialakított irodában, viszont nem lehet tudni, mit csináltak, mivel a helyiségnek abba a részébe álltak, ahol tudták, hogy nem ér el a térfigyelő kamera látószöge. Az összegyűjtött információk alapján a beteg C.-től vásárolhatta a feláras italt, 150 lejért. Feltehetőleg az irodában meg is itta, majd a palackot eltüntették a kórház területéről, hogy ne maradjanak nyomok. Bár a gyanú szerint a felügyelő és az ápoló is érintett volt az ügyben, egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték ellenük, és mindketten tagadják, hogy közük lenne a dologhoz. Elmondásuk szerint a férfi teát ivott az irodában. Az ápoló azt állította, hogy amikor a beteg bement január 5-én az irodába, akkor már szédelgett, de eszébe sem jutott értesíteni az ügyeletes orvost. Ezért ellene most kötelezettségmulasztás miatt folytatnak vizsgálatot – írja a Bihoreanul.

M. C. és F. S. egy volt páciensre próbálták rákenni az ügyet. Az érintett személyt január 6-án engedték ki a kórházból, de január 5-én még az intézmény sofőrje bevitte a városba, hogy ruhát vehessen magának, mert amivel érkezett, már kicsi volt neki. Ezért ellenőrizték az útvonalat, kihallgatták a sofőrt, és arra a következtetésre jutottak, hogy a férfinek nem volt honnan, és alkalma se arra, hogy alkoholt vásároljon, az italt pedig nem volt lehetősége bevinni az intézménybe.

A Bihoreanul megkereste Horia Miarát, a kórház menedzserét, aki csupán annyit nyilatkozott, hogy jelenleg még zajlik a vizsgálat, több embert kihallgatnak. Elmondása szerint a fegyelmi bizottság nemsokára ítéletet hoz. M. C. felügyelő csütörtökön felvette a kapcsolatot a Bihoreanul hetilap szerkesztőségével, és visszautasította a vádakat, amelyek miatt fegyelmi eljárás indult ellene. Elismerte, hogy a páciens azt mondta vallomásában, hogy ő adott neki italt, de szerinte ez az állítás hamis. Mint elmondta, a vallomást az ügyeletes orvos vette fel, aki szerinte haragban áll vele. Kiemelte, hogy ez a vallomás az egyetlen bizonyíték ellene. Ezen kívül elmondta, hogy egy másik osztályon dolgozott, és nem azon, ahova az ittas beteg be volt utalva. M. C. cáfolta azt az információt is, miszerint korábban már kapott volna figyelmeztetést a fegyelmi osztálytól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában