Táncház

2024.01.03. 16:11

Hagyományőrző tevékenységekkel hangolódtak az ünnepekre Micskén

Az elmúlt hónap folyamán Micskén is az ünnepekre hangolódtak a hagyományőrzés jegyében. A Miskolczy Károly Általános Iskolában került megszervezésre a Berettyó-menti rendezvénysorozat, amely táncházakkal, kézműves-foglalkozásokkal és néptáncoktatással várta az érkezőket.

Fotó: Hodgyai Edit

BN-összeállítás

A foglalkozások minden generációnak lehetőséget nyújtottak az aktív részvételre. A legkisebbeket táncra hívták a Görböc Néptáncegyüttes tagjai a táncházak alkalmával. A népi gyermekjátékok során a felszabadult mosoly, nevetgélés örvendeztette meg a szemlélődőket. Önfeledt, kacagó szemű apró gyermekek kapcsolódtak a Soroglya Zenekar által húzott népi ritmusokhoz. A hangulat teremtés érdekében rövid néptáncbemutatóra is sor került, amelyet a táncház követett. A táncházak Erdély népi kultúrájából merítkeztek: Felcsík, a Mezőség, Kisküküllő-mente, Vajdaszentivány és Marosszék tánc- és zenei anyagát hívták segítségül az ünnepi hangulat megteremtésére.

A kézműves-foglalkozásokat is kipróbálhatták az érdeklődők a hónap során, több alkalommal is lehetőséget teremtve az alkotómunka kibontakozására. A műhelyekbe ellátogató családok gyermekeikkel együtt remek adventi koszorúkat, karácsonyfadíszeket, üdvözlőlapokat készítettek, igazi ünnepet teremtve az együtt munkálkodásban. A néptáncoktatási programok Forgács Zsombor néptáncoktató irányításával, szintén nagy népszerűségnek örvendtek. Kisküküllő-menti és vajdaszentiványi táncrendek stílusát, figuráit sajátították el a résztvevők.

Fotó: Hodgyai Edit

A szervezők interaktív módon teremtettek tanulási és beilleszkedési lehetőséget a kisebb jártasságot mutatók számára. Az egyes alkalmak zárszavaként a tehetségesebb néptáncosok és népdalénekesek rögtönzött bemutatókat tartottak az év során elsajátított tanítási anyagból, majd karácsonyi dalokban forrt össze a közösség. A decemberi programsorozat szülők, pedagógusok, óvodások, iskolások, ifjak közös ünnepváró készülődését eredményezte, melyben alkotva, dalolva, táncolva teremtették meg saját lelkükben az ünnepet, hogy azt majd ráragyogják piciny közösségünkre is. A rendezvények alatt a szülők otthonról hozott finomságokkal lepték meg a gyerekeket, szervezőket, amelyek ízletességüket dicsérve, pillanatok alatt elfogytak.

A decemberi ünnepvárás megvalósítását biztosította a Miskolczy Károly Általános Iskola PNRAS-pályázata, valamint a Rákóczi Szövetség, melyek által sikerült igazi adventi hangulatot teremteni a micskei iskolában mind a gyerekek, mind a szülők részére.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában