Évforduló

2024.01.23. 15:20

Gróf Széchenyi Zsigmondra emlékeztek

Ciucur Losonczi Antonius

Gróf Széchenyi Zsigmond író, vadász, utazó születésének 126. évfordulójára emlékeztek január 23-án, kedden délután a George Enescu utca (eredetileg Korona) 17. szám alatt lévő emléktáblánál, az RMDSZ városi szervezetének és nagyvárad-olaszi körzetének égisze alatt. Porsztner Béla körzeti elnök kiemelten köszöntötte a hegyközcsatári vadásztársaság, a Berettyó-völgyi horgász- és vadásztársaság, valamint a székelyhídi vadászegyesület képviselőit. Azon túl, hogy röviden ismertette Széchenyi Zsigmond életét és tevékenységét, néhány érdekességet is megemlített vele kapcsolatosan. Például azt, hogy az afrikai bennszülőttek úgy szólították: Bwana Kelele. ami magyarul annyit tesz "Csendlegyen úr".

1936-ban nősült először, angol származású feleségétől (Stella Crowther) 1939-ben megszületett Péter fiúk. Budapest ostroma alatt nagy veszteség érte Széchenyi grófot. Budai villája megsemmisült, vele együtt a felbecsülhetetlen értékű, több mint 1300 darabból álló trófeagyűjteménye is. Apja budavári házában lakott a kitelepítésig. 1945 márciusában a szovjet hatóságok elhurcolták, majd Csömörön, egy lágerben tartották fogva. 1945 áprilisában egyik kihallgatásakor, véletlenül még találkozott fogvatartott édesapjával, aki az ő kiszabadulása előtt két nappal halt meg a fogságban elszenvedett bántalmazások miatt. Feleségétől 1945-ben elvált. A kommunista rendszer alatt baráti segítséggel munkát kapott a keszthelyi Helikon könyvtárában, és ismét vadászhatott. A könyvtárba úgy került, hogy Keresztury Dezső, az OSZK főkönyvtárosa talált egy szabályt, hogy a nemzeti főkönyvtár megalapításáért cserébe a magyar könyvtári hálózatnak állás biztosításával ki kell segítenie a Széchényi család tagjait, ha anyagilag ellehetetlenülnének. A második felesége, Hertelendy Margit szintén ott dolgozott. Elhangzott az is, hogy a 2011 januárjában megtartott váradi táblaavatón a meghívott vendégek között jelen volt a gróf özvegye is. 

Az idei ünnepség záróakkordjaként Porsztner Abigél egyetemi hallgató egy népdalt énekelt.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában