Koncertelőzetes

2024.01.24. 14:16

Filharmónia-koncert a holokauszt-emléknapra

Shalom chaverim! (Béke veletek, barátaim!) címmel január 25-én, csütörtökön 19 órakor tart koncertet a nagyváradi filharmónia a neológ zsinagógában (Kossuth/Independenței utca) a holokauszt nemzetközi emléknapjának tiszteletére.

Fotó: anca pintilie

Tóth Gábor

Valóban tiszteletreméltó, hogy immár harmadik éve reflektál koncertjeivel a nagyváradi filharmónia a holokauszt nemzetközi emléknapjára, kevésbé örvendetes azonban, hogy sajnos más váradi kisebbségek emblematikus eseményeire néhány éve nem nyitott a zeneintézmény mostani vezetősége és műsorpolitikája – de nem akarunk máris ünneprontással kezdeni. Mondhatnánk azt is – ahogyan a filharmónia jelenlegi hírlevelében közli –, hogy ez a holokauszt-emlékkoncert részükről immár három éve tradíció, de ez a hagyomány voltaképp hagyománytörés olyan szempontból, hogy nem a zeneintézmény székhelyén lesz az említett hangverseny, hanem a nagyváradi neológ zsinagógában – tény, hogy a helyszínválasztás rendkívül szép gesztus, de erre a változtatásra okvetlenül érdemes odafigyelni a rutinból filharmóniás helyszínre járó koncertlátogatóknak. Igen vegyes műfajú program helyettesíti most az elvileg ápolandó klasszikus zenei irányvonalat, de ezzel együtt a mostani műsor rendkívül adekvát módon illeszkedik a választott emléknaphoz, hiszen csupa zsidó hagyományú muzsika csendül majd fel, hosszú utat bejárva a tragédiától a zsigeri sírva vigadásig, tradicionális héber, jiddis dallamokon át például a klezmeren túl a kortárs filmzenéig. A zsidóság muzsikájának évezredeken átívelő rendkívül sokszínű, érzelmes, mély és széles palettáját kínálja fel tehát a zeneintézmény ezúttal. Lesznek a korábbi januárokhoz képest ismétlések, de ugyanakkor repertoárbővítés is.

Az est karmestere Lorenzo Moroni, a filharmónia kürt-szólamvezetője. Korábbi évekből tudjuk, hogy az észak-olasz Moroni, aki immár évtizedek óta váradi, mindig igényes műsort állított össze például erre a szomorú, tragikus, de voltaképp mégis ünnepi alkalomra, hiszen reményről, megmaradásról, szabadulásról szól az emlékezés – az ENSZ egy 2005. november 1-jei határozatával nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává, ez az auschwitzi koncentrációs tábor 1945-ös felszabadításának évfordulója.

Két szólista is közreműködik a koncerten. Szabó Erzsébet karakteres énekhangját már évek óta szívébe zárhatta a váradi közönség több műfajban is, a filharmónia is előszeretettel hívja ehhez hasonló, műfajilag sokfelé nyitó koncertekre. Új név viszont a fiatal Constantin Borodin kisinyovi csellistáé, aki többek között Marin Cazacu és Perényi Miklós óráit is látogatta korábban, rá már a nyitódarabban érdemes odafigyelni, az est legelegánsabb művét tolmácsolja majd, a fogadalmak imádságát: Max Bruch Kol Nidrei. Soroljuk a további műsort is: John Williams Schindler listája filmzene-témája (cselló szólóval), a Szovjetunióban sokat szenvedett 20. századi Mieczyslaw Weinberg (akinek tavalyelőtt márciusban hallhattuk itt 4. vonósnégyesét az Arcadia-kvartettel) Rapszódiája moldovai zsidó témákra (op. 47). A koncert második részében kicsit szellősebb kompozíciók (eredetiek és átiratok is) várhatóak: Piet Swerts Shirim (Klezmer-rapszódia), Leonard Cohen Hallelujah, Ale brider, Abi gezunt, Jan Van der Roost Rikudim (szvit), Yosl, Yosl, Bei mir bistu shein, Aaron Lebedeff Rumania (egy fehérorosz nótája a román gasztronómia, bor és hölgyek iránti vonzalmáról), Philip Sparke Három klezmer-miniatúra, ami valójában négy dallamot dolgoz fel (Sham Harei Golan, Nigun Shel Yossi, Tumbalalaika, Hava Nagila).

A filharmónia internetes elérhetőségei a megszokottak, filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea, online jegyek: bilete.ro.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában