Emléktábla

2024.01.03. 17:26

Fennállásának három évtizedét ünnepelte a váradrogériuszi református gyülekezet

„Mert megjelent Isten üdvözítő kegyelme minden embernek” (Tit 2,11) – ez a mottója annak az emléktáblának, melyet a nagyvárad-rogériuszi református templom falán helyeztek el és avattak fel az óesztendő utolsó napjaiban, a gyülekezet megalapításának harmincéves évfordulója alkalmából.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepségen dr. Pető Csilla főgondnok felidézte, hogy 1991. szeptember 29-én a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség Presbitériuma meghívta, majd a gyülekezeti közgyűlés egyhangúlag rogériuszi lelkésznek választotta Fazakas Sándort. Csupán lelkesedéssel azonban nem lehet templomot építeni: 1992–1993 még csak az ígéretek kora, ugyanis pénz még a tervek elkészítésére sem volt. Az első komoly adomány 1993. október 31-én érkezett Skóciából: az építendő templom két harangjának az ára. A harangokat Biharpüspökiben öntötték, összsúlyuk 760 kilogramm. Fazakas Sándor tiszteletes volt az új templom építésének megálmodója és kivitelezője, amiben Nágó László akkori főgondnok segítette. Külföldi testvérgyülekezeti kapcsolatai révén – Hollandia, Egyesült Államok, Dél-Afrika – sikerült annyi adományt szerezzen, amiből 1995. május 7-én úgynevezett munkakezdő istentiszteletet tartott az olaszi temetőben épülő rogériuszi templomnál, körülbelül ötezer résztvevővel. 1995 májusában–júniusában elkészült a templom alapzata, ezt követően pedig szabadtéri istentiszteletek voltak a munkatelepen. A hívek adományaikkal támogatták a beruházást, illetve rengeteg önkéntes munkával járultak hozzá az építkezéshez mind a presbiterek, mind a hozzáértő mesteremberek. Szép lassan emelkedtek a falak, amiben benne volt a Nőszövetség szorgalmas munkája, a román vallásügyi államtitkárság adományai pályázati úton, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a magyar kormány támogatásai. Elismeréssel kell szólni ugyanakkor az 1999. július 11-én alakult énekkar szolgálatáról is, mondta Pető Csilla.

 

Elhangzott továbbá az is, hogy az ifjúsági munka, a minden nyáron megszervezett gyermekbibliaheti alkalmak és az ezek keretében zajló tartalmas foglalkozások mind-mind arra hivatottak, hogy a felnövekvő generáció tagjai minél értékesebben töltsék szabadidejüket, ismereteket szerezzenek és közben zenei képzésben is részesüljenek. Az évek folyamán pedig több száz konfirmandus a rogériuszi templomban részesült először az úri szent vacsorában, illetve tett bizonyságot egyházi ismereteiről. És az isteni gondviselésnek hála, talán az sem a véletlen műve, hogy harminc év után éppen 2023. október 28-án tartották a jelenleg szolgálatot teljesítő két fiatal lelkész, Kövendi István és Bán Alpár beiktatási szertartását, vagyis szinte azon a napon, amikor harminc évvel korábban megérkezett a két harang ára Skóciából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában