Beszámoló

2024.01.15. 15:28

Eszteró István verseskötetét mutatták be Nagyváradon

Pikó Stefánia

A Várad folyóirat meghívására Eszteró István mutatta be legújabb verseskötetét Nagyváradon, amely az A lírikus epizódja címet viseli. A kötet címe máris egy olyan intertextualitást jelez (Babits Mihály: A lírikus epilógja), amely a kötetben megjelenő költemények összességéről is sokat elárul. Hiszen a költő általában visszanyúl a magyar irodalom nagyjaihoz, a kötetbemutató estéjén is rajongással említette többek között Ady Endre, József Attila és Petőfi Sándor nevét.

A bánsági költő Végváron született 1941-ben, a kolozsvári egyetemen tanult magyar nyelvet és irodalmat, majd tanárként helyezkedett el. Tanári karrierjét Temesváron fejezte be 2003-ban, amikor nyugdíjba vonult. A lírikus epizódja a nyolcadik kötete, amelyet ezúttal Nagyváradon mutatott be. A találkozó keretében a szerző Dénes Lászlóval, a Várad folyóirat szerkesztőjével beszélgetett.

A bemutató során a jelenlévők számos verset meghallgathattak, a költő a kötetet alkotó mind az öt versciklusból felolvasott néhány költeményt. A versciklusok a következő alcímeket kapták: Járvány járván, Itt még bármi megtörténhet, A szivárvány nevében, Ha nem lesz szál virág, Paganini sírja. A kötetben olvasható verseket a szerző az elmúlt két évben alkotta meg.

A könyvbemutató keretében dedikálásra is volt lehetőség, egyúttal a kötet megvásárlására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában