Ünnep

2024.01.11. 14:41

Elkezdődött a magyar kultúra ünnepségsorozata

Az elő- és utóprogramokkal együtt az idén két héten keresztül zajlik az az ünnepségsorozat, melyet Berettyóújfalu, Debrecen és Margitta önkormányzataival, civil szervezetekkel és magyar tagozatos iskolákkal közösen rendez a Bihar megyei RMDSZ.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Fekete Sas palotában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy több mint húsz évvel ezelőtt Nagyváradon és Berettyóújfaluban szerveztek először közös eseményeket a magyar kultúra napja apropóján. Később aztán bekapcsolódott Margitta és Debrecen is, és az ünnepségsorozat a térség meghatározó év eleji rendezvényévé vált, egyre több és színvonalasabb kínálattal. Az idén már több mint tizenkilenc nyilvános és ingyenes program várja az érdeklődőket január 18–26. közt változatos helyszíneken. A már megszokottá vált január 22-i színházbeli gálán pedig ismét átadnak egy életműdíjat, három A Magyar Kultúráért-díjat és szintén három emlékplakettet. A díszvendég Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár, aki különben a Hajdú-Bihar vármegyei Bárándon született, és Berettyóújfaluban járt iskolába. Belépőket az ünnepségre január 15-től az RMDSZ váradi irodájában lehet igényelni.
Puskás István debreceni alpolgármester elmondta: négy olyan programot terveztek, melyek váradi vonatkozásúak. A már említett gálán a Hajdú Néptáncegyüttes produkcióját lehet majd megtekinteni a Szigligeti Színházban, illetve ezt megelőzően a Debreceni Könyvbarátok csapata találkozik az itteni irodalomkedvelőkkel, a hálózat bővítése céljából. Január 13-án, szombaton 18 órától Edelényi Vivien, a Csokonai Színház színművészének előadása tekinthető meg a váradvelencei kultúrotthonban. Ugyanott 14-én, vasárnap 18 órától nótestet tart Tordai Zoltán prímás és zenekara. Január 20-án, szombaton 20 órától pedig Erdei Fruzsina és zenekara ad akusztikus koncertet a Moszkvában.
Muraközi István berettyúójfalui polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy január 17-én, szerdán 17 órakor margittai képzőművészek kiállítása nyílik a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Erdélyi Gábor-termében. Január 19-én, pénteken 17 órakor a Tibor Ernő Galéria Madách: Az ember tragédiája című csoportos kiállításának megnyitóját tartják a Bella Costa étteremben, 24-én, szerdán Márki Sándor: Bihar megye rövid története című könyvét mutatják be a Nadányi Zoltán Művelődési Ház Erdélyi Gábor-termében.
Demián Zsolt margittai alpolgármester, RMDSZ-elnök elmondta, hogy január 18-án, csütörtökön filmklubot szervez Blága L. József nyugdíjazott pedagógus a Horváth János Elméleti Líceumban. A gálaünnepséget 19-én, 18 órától tartják a művelődési házban, ahol díjakat adnak át, és fellép a monospetri Bábota néptánccsoport. 20-án, szombaton 16 órától Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, történész, egyetemi tanár és diplomata Kísérlet a Trianoni trauma orvoslására – Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltás éveiben című könyvének bemutatójára kerül sor a líceumban. 23-án, kedden 17 órától a nagyváradi Motolla Énekegyüttes műsora hallgatható meg a művelődési házban.
Kecse Gabriella tanfelügyelő kiemelte, hogy 14 tanintézmény kapcsolódott be 72 programmal. Idén a váradi RMDSZ Egy perc Lédával címmel hirdetett pályázatot általános és középiskolások számára, így emlékezve a 90 éve elhunyt Diósy Ödönné Brüll Adélra, Ady múzsájára.
Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy január 21-én, vasárnap 17.30 órától Íme hitünk szent titka címmel Török Judit, László Váradi Gyula dokumentumfilm-bemutatóját tartják a Léda-házban, 26-án, pénteken 18 órától Tabéry Géza Álomhajó című művének felolvasószínházi előadása lesz a színészmúzeumban.

Program

Január 12., péntek, 18 óra – Sajtódíjak átadása. Szervező: RMDSZ megyei szervezete, MÚRE. Helyszín: Román–Magyar Kulturális Központ – Váradvelencei Római Katolikus Kultúrház.
Január 13., szombat, 18 óra – Anne Frank – Történetek a hátsó traktusból. Edelényi Vivien, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház színművészének előadása. Szervező: velencei RMDSZ, Partiumi Magyar Nyugdíjas Egyesület, Varadinum Alapítvány, Nagyváradi Zsidó Hitközség. Helyszín: Román–Magyar Kulturális Központ – Váradvelencei Római Katolikus Kultúrház.
Január 14., vasárnap, 18 óra – Nótaest – Tordai Zoltán prímás és zenekara. Szervező: velencei RMDSZ, Partiumi Magyar Nyugdíjas Egyesület, Varadinum Alapítvány. Helyszín: Román–Magyar Kulturális Központ – Váradvelencei Római Katolikus Kultúrház.
Január 15., hétfő, 18 óra – Elértem, amit ember érhet el – Petőfi Sándor költeményei és megzenésített versei. Molnár Júlia és Meleg Vilmos színművészek előadóestje. Szervező: Kiss Stúdió Színház, Varadinum Alapítvány, RMDSZ-nőszervezet. Helyszín: Színészmúzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában