Beszámoló

2024.01.09. 16:04

Egy különleges barátság története

Michael Mackenzie A bárónő és a komorna című drámája alapján rendezett Shape Up című előadást láthatta a nagyváradi közönség hétfő este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

János Piroska

Bár a helyszín nagyobb létszám befogadására is alkalmas volt, a stúdiószínházi előadás mindössze a terem egy sarkát foglalta el, így a színpadtérrel egy szinten, félkörívben ülő közönségnek – amely egy adott ponton részese is volt a játéknak – teljes rálátása volt az előtte zajló eseményekre. A Némethy Zsuzsa színművész és Ferencz Evelin koreográfus, színészhallgató által előadott színdarabban egy bárónő és Emily, a komorna történetét ismerhettük meg, akik egymással szöges ellentétben álló világból érkeznek, a darab végére azonban kiderül: a ruhájukkal ellentétben nem minden fekete és fehér. Emily, a kezdetben csak egy-egy szóval kommunikáló, szinte állatiasan viselkedő lány, akit a bárónő kiemel hátrányos környezetéből és a legjobb komornát akarja nevelni belőle, valamint az elismerésre vágyó bárónő is a megfelelési kényszer alatt cselekszik. 

 

Az emberi kapcsolatok társadalomkritikájának is lehet tekinteni a humorral átszőtt előadást, amelynek már első perceiben felsejlenek olyan aktuális problémák, mint a magára hagyott gyermek, akitől bár elvárják a fejlődést, de segítséget nem nyújtanak számára, vagy a közösségi média csalóka világa, amelyben csak a tökéletes fotó számít. Az idő előrehaladtával azonban a két különböző társadalmi osztályból származó nő egyre közelebb kerül egymáshoz, már nem az úrnő-beosztott viszony határozza meg a kapcsolatukat, hanem barátnőkké válnak. Habár a bárónő Emilyt akarja átformálni, ő is alakul, még ha kezdetben, egy szerepcsere során neki is nehezére esik a komorna szerepét felvenni. Annak ellenére, hogy a színdarab nem nyújt megoldást – a báró meggyilkolása nem igazán mondható annak –, utat mutat egy olyan irányba, amelyben az egymás felé való nyitás, a másik elfogadása, önmagunk átformálása kap hangsúlyt. Zárásképpen pedig Zaz Je veux című dala tökéletesen illett a színdarab világához.
Az ingyenes előadás a Hargita Megyei Kulturális Központ produkciója, az esemény a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Borostyán Produkció szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában