Pódium-díj

2024.01.25. 15:50

Díjakat adtak át a magyar kultúra napján Mihályfalván

A magyar kultúra napja alkalmából múlt szombaton adták át a mihályfalvi önkormányzat által alapított Pódium-díjat, valamint a helyi RMDSZ által alapított Szépműves-díjat. Az ünnepségnek a Gizella Művelődési Központ adott otthont.

ERDON-összeállítás

Boros Emőke Blanka tanár volt az esemény moderátora, rövid bevezetője után, előbb a jelenlévők elénekelték nemzeti imánkat a Himnuszt, majd színpadra szólította Karsai Attila megbízott polgármestert, tartsa meg ünnepi köszöntőjét. Az elöljáró beszédében többek között rámutatott: „Ezen a különleges napon emlékezünk meg arról, hogy a kultúránk a múltból táplálkozik, a jelenben virágzik, és a jövőnk alapjait is lefekteti”, majd Wass Albertet idézte „A kultúra egy nemzet lelke. Akinek nincs lelke, annak nincs jövője sem.” Beszéde végén köszönetét fejezte ki mindenkinek aki megtisztelte a rendezvényt és azoknak akik hozzájárultak annak lebonyolításához, külön gratulált a díjakban részesülőknek. Őt követte Nyakó József Érmihályfalva város RMDSZ elnöke, aki köszöntő szavaiban így fogalmazott: „Értékeinkre, táncainkra, zenéinkre, művészetünkre, rácsodálkozik a világ, de épített örökségünk is ámulatba ejti az érdeklődő, kíváncsi szemeket lelkeket. Ezt a felbecsülhetetlen értéket, valamint ezen értékek alkotóit, őrzőit ünnepeljük ma a Magyar Kultúra Napján.”

A beszédek után következett a Pódium-díjak átadása, Boros Emőke olvasta fel a laudációkat, elsőként Kovács Éva üveg és porcelánfestőét, amelyből kiderült, felnőttként kezdett el festeni, első önálló kiállítása a 2000-es évek elején, a legutóbbi 2023-ban volt. Számtalan hazai és határon túli közös kiállításon vett részt, többek között Nagyváradon és Debrecenben. Aktívan vesz részt hagyományőrző és gyermeknapi rendezvényeken, a Zelk Zoltán Iskola diákjainak örömmel tanítja az üvegfestés fortélyait. Az utánna következő csoportok nem először és bizton állítható nem utoljára kapták meg a Pódium Díjat, így a laudációjukból csak egy-egy mondatot ragadva ki mutatjuk be őket: Silver Wings Egyesületet a 2023-as évben a megújulás jellemezte, továbbképzések, tánctábor, saját műsorok, fellépések színesítették a hétvégéket. Máté Zsolt a Silwer Wings Egyesület vezetője Krizsán Csaba városi tanácsostól vette át a díjat.
A Csilinka Gyermekkórus és a Veres László Zsolt Városi Kórus irányítása Darabont Alíz Hajnal tanárnő-karvezető kezében fut össze, az ő szaktudásának köszönhetően, mindkét kórus minden fellépése ünnepnek számít úgy a hallgatóság mind a kórustagok számára. A díjat Darabont Alíz Hajnal karvezető vette át. Érmihályfalván a néptánc fogalma összefonódott a Nyíló Akác Néptáncegyüttessel. Felsorolni is nehéz hány településen öregbítették Érmihályfalva hírnevét magával ragadó, igényes táncukkal, koreográfiájukkal. A díjat Borbély Csaba a Nyíló Akác Néptáncegyüttes vezetője vette át. A Móka Színjátszó Csoportot sem kell bemutatni, hiszen az elmúlt negyed században Soprontól Balassagyarmatig, Vasvártól Ajkáig, Komlótól Hajdúnánásig, (csak az anyaországi fellépések helyszínei közül említve néhányat) különböző színjátszófesztiválokról hozták el, gyakran a legnagyobb elismerést jelentő díjakat. Szabó János a csoport rendezője vette át a díjat.

Végezetül, a talán legjobban várt díj, a helyi RMDSZ által alapított Szépműves Díj került átadásra, Gábor Éva tanácsos, a kulturális bizottság elnöke felolvasta Báthori Ilona nyugalmazott tanítónő laudációját. 1934. július 1-én született a Kolozs megyei Szentmihályon. 1953-ban szerzett tanítói diplomát, első munkahelye Szalacson volt, 1957 januárjában Érmihályfalvára helyezték. 1960-ban ismerte meg férjét Báthori Ferenc tanárt, a házasságból két fiuk született. Férjével, hivatásuknak és nemzettudatuknak köszönhetően, híven ápolták a magyar anyanyelvünket, kultúránkat, nagy szerepük volt az érmihályfalvi fiatal generációk nevelésében, oktatásában. Egyik volt tanítványa megállapítását gyakran emlegeti: „Tanító néni szigorú, de igazságos”. A díjat Nyakó József az érmihályfalvi RMDSZ elnöke adta át. Igazolta a díjat odaítélőket, hogy a rendezvény szünetében és végén nagyon sokan gratuláltak az egykori pályatársak és volt diákok a még mindig nagy szeretettel és tisztelettel övezett Báthori tanító néninek.

A rövid szünet után kezdődött a Móka Színjátszó Kör előadásában, Molnár Ferenc Az Ibolya című egyfelvonásos vígjátéka. A közönség ezúttal is vastapssal köszönte meg a Móka szereplőinek remek előadását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában