Tervek

2024.01.08. 17:25

Csomortányi: Az önkormányzati választások bírnak a legnagyobb téttel megyénkben

Az önkormányzati választások bírnak a legnagyobb téttel Bihar megyében – nyilatkozta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen az elmúlt év megvalósításait, illetve a 2024-es terveket ismertették a megye vonatkozásában.

János Piroska

Az évértékelő sajtótájékoztatón a szervezet ügyvezető elnöke mellett jelen volt Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója, aki eredményekkel teli évnek nevezte az elmúlt esztendőt. Visszatekintésében gratulált az év utolsó napján átadott, nagypiac környéki aluljárók befejezéséhez, mely jelentősen megkönnyíti a gépjárműforgalmat az adott szakaszon. A beruházásból még voltaképpen csak a tereprendezés maradt hátra, amelyet a város önerőből fog megvalósítani. Ugyancsak a tavalyi év végén adták át a vár előtti mélygarázst, amelynek kivitelezése során figyelembe vették a feltárt régészeti leletek megőrzését, illetve láthatóvá tételét: a vár egykori elővédművét vörös téglával, a középkori templom maradványait terméskővel jelölték. „Kezdeményezni fogjuk, hogy amikor a tereprendezés is megtörténik, kerüljenek ki olyan információs táblák, amelyek több nyelven tájékoztatnak arról, mi is látható ott” – tette hozzá a polgármesteri tanácsadó.
A város épített örökségéhez tartozik az az egykori villamosremíz, amely bár 2020-ban szinte teljes egészében a tűz martalékává vált, falait az eredeti tervek szerint visszaépítik. A fából és vasból készült elemekből álló tetőszerkezetet azonban nem tudják az eredeti állapotába visszaállítani. Az elmúlt év eredményeihez sorolta Zatykó Gyula ugyanakkor a Szent László téren, illetve a várban megrendezett eseményeket, köztük a Szent László Napokat, az augusztus 20-i kenyérszentelést, valamint a debreceni virágkocsik kiállítását. Az elmúlt év részvételi költségvetési projektjei között jól szerepeltek a szervezet által javasolt projektek: első helyen „végzett” az új, bronzból készülő Petőfi-mellszobor, de az ivókutak kihelyezése, valamint a Lorántffy iskola és az evangélikus óvoda melletti gyalogátjárók ötlete is elnyerte a váradiak tetszését. A polgármesteri tanácsadó az elmúlt évek részvételi költségvetési projektjeiről is beszélt, amelyeknek kivitelezését nagy valószínűséggel az idén megkezdik: ilyen a neológ zsidó temető rendbetétele, valamint a városközpontban kihelyezendő többnyelvű utcanévtáblák, amelyeken az adott utca történelmi magyar nevei is olvashatók lennének.
A szövetség és a megyei tanács, illetve a várossal való együttműködésének egyik fontos eredményeként nevezte meg Csomortányi István azt, hogy az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett vásárok mintájára a helyi termelők heti rendszerességgel tudnak megjelenni Nagyváradon. A megvalósítások sorában említette a biharpüspöki Bocskai-ház rendbetételét, mely civil szervezetek és az önkormányzat közötti együttműködés révén jöhetett létre. Csomortányi a megyei tanács beruházásait illetően rekordévnek nevezte az elmúlt esztendőt, megemlítve többek között Váradot a környező településekkel összekötő utakat, a Bihar települést keletről elkerülő körgyűrűt, a reptér bővítését, ipari parkok létesítésének előkészületét Margittán, Belényesen, Vaskohszikláson és Élesden, illetve Nagyvárad déli körgyűrűjének ügye is a kivitelezés szakaszába került. „A beruházások sokasága azt mutatja, hogy a megyei tanácsnál megváltoztak a dolgok és a korábbi konfliktusos, mozdulatlanság állapotából kikerült az intézmény az új vezetés beiktatása óta” – fogalmazott Csomortányi. 
Az idei négy – európai parlamenti, önkormányzati, parlamenti és államelnöki – választások kapcsán az EMSZ ügyvezető elnökének elmondása szerint Bihar megye számára a legnagyobb téttel az önkormányzati választások bírnak. „A nagy valószínűség szerint szeptember végén megszervezendő  önkormányzati választások tétje, hogy lesz-e ismét magyar személy a megye, illetve Nagyvárad vezetésében. Mi 2020-ban az akkori önkormányzati választások előtt figyelmeztettünk, ha nem vigyázunk, miután nem volt magyar alpolgármestere Váradnak 2016 óta, előfordulhat az is, hogy a megye vezetésében sem lesz magyar ember. Ez be is következett. Kérdés az, hogy 2024-ben leszünk-e annyira elővigyázatosak és bölcsek, hogy még egyszer nem követjük el a múlt hibáit. (…) Ha a szervezetünk (az Erdélyi Magyar Szövetség – szerk. megj.) megkapja a megfelelő támogatást a választópolgárok részéről, akkor nagy eséllyel lehetséges ezeknek a helyeknek a visszaszerzése és értékes együttműködésre váltása” – jegyezte meg az EMSZ ügyvezető elnöke a szervezet és az említett intézmények közötti meglévő együttműködésre hivatkozva. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában