Reptér

2024.01.25. 17:37

Csökkent az utasok száma a váradi repülőtéren

Csökkent a Nagyváradi Repülőtér utasainak száma 2023-ban az azt megelőző évhez képest, miután a Ryanair leállította az európai célállomásokra indított járatait.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A Romániai Repülőterek Szövetsége által nyilvánosságra hozott adatok szerint a váradi repülőteret tavaly 152.543 utas használta, míg 2022-ben 208.541-en. Az utasok számát tekintve országos szinten a helyi repülőtér a tizedik helyen áll, az első helyen az otpeni Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér (14,6 millió utas) áll, ezt követi a kolozsvári (3,2 millió utas) és a jászvásári repülőtér (2,3 millió utas).
A váradi reptér utasainak száma azután csökkent jelentősen, miután a Ryanair fapados társaság 2023 tavaszán beszüntette a külföldi járatait. Tavaly az olasz GoToFly és az Aeroitalia társaság üzemeltetett Nagyvárad és Forlí közötti járatokat, de csak néhány hónapig, április és augusztus között. Így ezen időszak után a nagyváradi repülőtéren csak chartergépek szálltak fel és le, amelyek nyaralóhelyre vitték a turistákat, illetve Tarom gépek, amelyek kizárólag Nagyvárad-Bukarest útvonalon haladnak.
Idén újabb járatok indulhatnak a váradi reptérről, miután a Bihar Megyei Tanács és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal megállapította, hogy a HiSky üzemeltető megfelel a kritériumoknak, és közpénzeket kaphat a következő menetrend szerint üzemeltet járatok működtetéséhez: heti öt járat Nagyvárad és Bukarest között (visszaúttal), heti három járat Nagyvárad és London között (visszaúttal), továbbá charter járatokat kell indítson három nyaralóhelyre: Gurdakába (Egyiptom), Antalyaba (Törökország) és Monasztirba (Tunézia). Az említett járatok ötéves üzemeltetésére a légitársaság 750.000 eurót kért. Emellett a Bihar Megyei Tanács külön pályázatot írt ki a nagyváradi és a varsói repülőterek közötti rendszeres légi járatokat üzemeltető társaság kiválasztására, négy éves időtartamra.

Tavaly közel 25 millió utas fordult meg a romániai repülőtereken, 17 százalékkal több, mint 2022-ben - tájékoztatott a Romániai Repülőterek Szövetsége. Országos szinten a világjárvány előtti évhez, 2019-hez képest 6 százalékkal nőtt a légiutas-forgalom tavaly. A Romániai Repülőterek Szövetségének elnöke, David Ciceo hangsúlyozta, az elmúlt években a legtöbb légi kikötőnél jelentős beruházásokat hajtottak végre, új terminálokat építettek, bővítették és korszerűsítették a meglévőket, meghosszabbították a kifutópályákat, és modern biztonsági berendezéseket vásároltak. "Ezek a beruházások lehetővé teszik, hogy egyre több utast tudjunk optimális körülmények között kezelni" – fogalmazott Ciceo. Hozzátette, arra számítanak, hogy a légiutas-forgalom 2040-re megközelíti az 50 millió főt. A szövetség adatai szerint a belföldi járatok utasainak száma tavaly 8 százalékkal 1,821 millió főre csökkent 2022-höz képest. A külföldi járatok utasainak száma ezzel szemben 19,62 százalékkal 22,737 millióra nőtt. Az elmúlt évben 233.027 repülőgép fel- és leszállását jegyezték a romániai reptereken, ami 5,6 százalékos növekedést jelent az előző évhez mérten. A légi teheráru-forgalom 5,7 százalékkal csökkent, 2023-ban 50.786 tonna áru fordult meg a hazai reptereken, míg egy évvel korábban 53.877 tonna – derül ki a tájékoztatásból. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában