Megbeszélés

2024.01.23. 16:48

Biharban erőt az egység ad, nem a megosztottság

Bihar megye magyar, RMDSZ-es elöljáróival találkozott a váradi Léda-házban Nagy János, a budapesti Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár. A közel másfél órás megbeszélésen sok komoly témának a megvitatására, ismertetésére került sor.

Forrás: Facebook/RMDSZ Bihar megye

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: Facebook/RMDSZ Bihar megye

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke a párbeszédet felvezető gondolataiban elmondta: „megyénk leképezi a magyar közösségi élethelyzet mindegyikét. Tulajdonképpen Bihar megye Erdély kicsiben, hisz van itt tömbmagyar vidék, az Érmellék, ami akár a mi Székelyföldünk is lehet, van jelentős kisebbségi környezetben élő közösségünk és vannak szórványtelepüléseink is. Nekünk minden élethelyzet ismert és ugyanolyan fontos. Mi igazán tudjuk, hogy az erőnk függ egymástól, és magyarként megmaradni a szülőföldön  csak egymást támogatva, figyelve, segítve lehet.” 

A felvezető után Nagy János államtitkár elmondta: kifejezetten örül a találkozónak, hisz bár a magyar kultúra napi ünnepre érkezett, úgy gondolta, azokkal is mindenképp szóba kell állni, akik közösséget vezetnek. „Az önkormányzati vezetők vannak a legközelebb az emberekhez, a valós problémákhoz. Figyelni kell arra, ami a társadalomban történik és a magyar kormányzatnak fontos, és hogy mit jeleznek azok, akik a magyar emberek bizalmát megkapták” – fogalmazott.

Az őszinte, nyílt, valós problémákat felvető beszélgetésen sorra terítékre kerültek azok a kérdések, amelyekben az anyaország segítsége nélkülözhetetlen. Felvetődtek a debreceni fejlesztések érmelléki magyar közösségre vonatkozó problémái és lehetőségei. Elhangzott, hogy a tömbmagyar vidékre, magyarok által vezetett településekre csak akkor tervezett a megyei önkormányzat ipar parkokat, amikor RMDSZ-vezetés volt ott. Most négy román többségű, román pártok által vezetett településen indítanak ilyen beruházást. Felmerült a határmenti infrastruktúra további fejlesztésének a kérdése, a schengeni kérdéskör, a gazdatámogatások elindítása a székelyföldi minta alapján, a hatékony európai, nemzeti forrásfelhasználás, illetve a magyar közösség megosztottságának a megszüntetése. Biharban erőt az egység ad, nem a megosztottság – hangzott el. Szó volt arról is, hogy a magyar érdekérvényesítés akkor volt a leghatékonyabb és a legerősebb, amikor nem kiszolgáltatott alkalmazotti, hanem valós döntési helyzetben, akár első számú vezetői szerepben voltak a magyarok vezetői. Az idei év komoly kihívása az lesz, hogy azt, ami a mienk, tartsuk meg, és mindenütt, ahol rólunk döntenek, ott mi is ott legyünk, hisz a magyargyűlülő román párt bizonyára ott lesz, és nekünk kell legyen erőnk ellensúlyozni az ő romboló retorikájukat – merült fel a párbeszéd során. 

A beszélgetés azzal a következtetéssel zárult, hogy hasonló párbeszédre szükség van, hisz csak így lehet a valós közösségi helyzetről, háttérről, valamint döntésekről képet adni és kapni.ló párbeszédre szükség van, hisz csak így lehet a valós közösségi helyzetről, háttérről, valamint döntésekről képet adni és kapni.

Forrás: Facebook/RMDSZ Bihar megye

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában