Előadás

2024.01.18. 12:30

Amit szavakkal nem lehet kifejezni

Interaktív műhelyfoglalkozással indította 2024-es előadásainak sorozatát a nagyváradi Mathias Corvinus Collegium szerda este: Paár Julcsi énekes a zeneterápia alapjaival ismertette meg a közönséget.

János Piroska

Az előadás iránti nagy fokú érdeklődés miatt ezúttal rendhagyó módon nem az MCC Körös utcai központja szolgált a workshop helyszínéül, hanem a társszervező Csillagocska Alapítvány székhelyén várták a téma iránt érdeklődőket. „A Mathias Corvinus Collegium havonta többnyire három előadást szokott szervezni, általában együttműködésben olyan helyi szakmai szervezetekkel, akik az adott témában jártasak. A mai kapcsán egyértelmű volt, hogy a Csillagocska Alapítvánnyal működünk együtt, mivel ők az előadóval már korábban is közreműködtek. Paár Julcsival legtöbbször mint gyerekprodukciók énekesnőjével találkozunk, ezen az alkalmon most egy felnőtteknek szóló előadásra hívtuk meg” – mondta el a szervezők képviseletében Nagy Tímea, az MCC nagyváradi képzési központjának vezetője, akitől megtudtuk azt is, hogy az este hat órától kezdődött előadást megelőzően a szakember az MCC Középiskolás Programjában résztvevő diákok számára tartott hasonló foglalkozást. Mint az előadás során elhangzott, a zeneterápiával nemcsak valamilyen betegség alatt lehet élni, egészséges emberekként is sokat nyújthat számunkra egy-egy élethelyzetben. Segítséget nyújthat például az önismeretfejlesztésben, más művészetterápiákhoz hasonlóan olyan érzelmek kifejezésére alkalmas, amit nem tudunk verbalizálni, azaz szavakba önteni. Segíthet ugyanakkor a szorongás, a depresszió legyőzésében, valamint a társas kapcsolatok kialakításában, hiszen az együtt zenélés – mint azt az interaktív előadás egy improvizációs mozzanatában alá is támasztották – egyfajta szavak nélküli kommunikáció, amelyben kénytelenek vagyunk egymásra figyelni, egymás felé nyitni. A zeneterápiás foglalkozás alatt a zene nem esztétikai célzattal jön létre, hanem eszközzé válik az érzelmek kifejezésére. A zeneterápia során mindig folyamatban gondolkodunk, nem olyan, mint egy aszpirin, amit beveszek és azonnal elmúlik a fejfájásom, bár a terápiának van egy ilyen primér, felszíni hatásfoka is – mondta el az okleveles zeneterapeuta. A terápiát egy szakember vezeti, aki a zenei jártassága mellett rendelkezik egy olyan pszichoanalitikus szemlélettel, amely segíti azokat a lelki folyamatokat mederbe terelni, amelyekkel egy baráti társalgás során nem feltétlenül foglalkozunk – jegyezte meg az előadó, hozzátéve: a terápia alatt fontos a bizalmi kapcsolat megléte. Az interaktív előadás során a résztvevők több hangszert is kipróbálhattak, illetve Weöres Sándor Kínai templom című verse is zeneterápiás eszközzé vált.

Az előadóról

Paár Julcsi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem elvégzése után iskolákban tanított, a mesterképzés és az oktatói élet során pedig rájött, inkább más oldalról közelítené meg a zenével való kapcsolódását és ennek átadását. Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán végül zeneterapeutaként diplomázott, ezzel pedig elkezdődött több szálon futó szakmai élete. Zeneterapeutaként gyermekekkel és felnőttekkel egyaránt foglalkozik, emellett különböző zenei projektekben vesz részt, amelyekkel átadhatja anyanyelvünk zenében megmutatkozó szépségét. Mesealbumjai: Kerekerdő, Kerekutca, Rókatánc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában