Segítségnyújtás

2024.01.17. 15:29

A negyedik műtét előtt áll Czifra Debóra

Reménnyel, hittel és imával a lelkükben néznek az újabb műtét elé a Czifra családban. Czifra Debóra másodéves egyetemista a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen, fiatal kora ellenére viszont több szenvedésen ment keresztül, mint más egész életében. Már a negyedik életmentő műtét előtt áll.

Forrás: Facebook

P. Nagy Noémi

Már több alkalommal is olvashattak lapunkban Czifra Debóráról, arról a fiatal lányról, aki több műtéten is túl van már, jelenleg pedig egy újabb beavatkozásra vár, ami remélhetőleg számottevő javulást hoz egészségügyi állapotában. A fiatal lány január 22-én fekszik be a kolozsvári Medicover magánkórházba, ahol a szükséges analíziseket követően meg is műtik. Édesapjával, Czifra Jánossal beszélgettünk arról, hogyan lehet együtt élni egy ilyen betegséggel, ami nemcsak a beteget, de a körülötte élőket is megviseli. Czifra János mérhetetlen lelki erővel mesélt helyzetükről, Debóra akaraterejéről, mint mondta, nem azért, hogy sajnálják őket, hanem, hogy mások is erőt merítsenek történetükből, és küzdjenek a végsőkig. A daganatról szóló diagnózis váratlanul érte a családot, vérszegénységre gyanakodtak, majd egy gyanús fekete folt a hasi ultrahangon aggodalomra adott okot az orvosok körében is, akik helikopterrel szállíttatták Temesvárra az akkor 17 éves lányt, aki ekkor kellett először farkasszemet nézzen a rákkal. Temesváron, 2020-ban egy négy és fél kilogrammos daganatot távolítottak el. Ekkor, bár a vastagbélműtét jól sikerült, egy fertőzés miatt másfél hónapig kómába került, az orvosok nem sok esélyt adtak a gyógyulásra, de a fiatal lány élni akarása megcáfolta a legnegatívabb prognózist is. A többi műtétet már Kolozsváron végezték el, a másodikat 2021-ben, a harmadikat pedig 2023 márciusában, ekkor még két daganatot távolítottak el. Ahogy írtuk, a mostani lesz a negyedik, és a műtét ideje alatt derül ki az is, hogy találnak-e más áttétet. Bár édesanyja nem lehet Debóra mellett ezekben a nehéz időkben, hiszen háromévesen elvesztette őt, de édesapja és nevelőanyja teljes mértékben, minden erejükből mellette álltak és állnak, segítik, bátorítják, biztatják a fiatal lányt.
Mint megtudtuk, a műtét legkevesebb 6000 euróba kerül, ezek mellett a további járulékos költségeket is ki kell fizetni, továbbá a műtétet követő utókezelések, orvosi segédeszközök, analízisek, mind-mind pénzbe kerülnek, amit a család és a barátok már nem tudnak csak önerőből állni. A legutóbbi műtét alkalmával is az előzetesen közölt költségek a duplájára nőttek. „A jó orvosok mind magánkórházakban fogadják a betegeket. Minden műtétet el tudnak végezni az állami kórházakban is, de a fertőzés veszélye jóval alacsonyabb a privát intézményekben, itt viszont sokkal drágább minden” – tette hozzá Czifra János. Az elmúlt időszakban több gyűjtés, jótékonysági esemény is zajlott Debóra javára, jelenleg 11.000 euró áll a család rendelkezésére. Aki a továbbiakban is segíteni szeretné Debóra gyógyulását, az a feltüntetett számlaszámon megteheti.
Czifra János elmondta, hogy bár Debóra fizikailag gyenge, de lelkileg jól van. Próbálnak értelmes dolgokat végezni minden nap, és tanúbizonyságot tenni más embereknek, hogy a nehéz helyzetekben is erősnek kell maradni: „az orvosok fizikailag gyógyítanak, az ima pedig lelkiekben segít. Az évek alatt megtanultuk, hogy a nehézségek megosztása nem szégyen és baj, hanem egy lehetőség, hogy megismerjünk másokat, olyanokat is, akik ugyanebben a cipőben járnak, így egymásnak is erőt adhatunk. Tudunk olyan sorstársról is, aki nem tudta elviselni a gyötrelmet. Úgy látjuk, hogy az embereknek össze kell fogniuk. Hálásak vagyunk mindenkinek, akik eddig is segítettek minket bármilyen módon. Mi tovább folytatjuk a harcot, kitartunk, hiszen a Jóisten kegyelme és az emberek szeretete mindig velünk van” – tette hozzá végezetül az édesapa.

Adománygyűjtés

Czifra Debórát az alábbi számlaszámon lehet támogatni.

Transilvania Bank:

RON: RO04BTRLRONCRT0603051301

IFT/BIC: BTRLRO22/BTRLRO22XXX

Számlatulajdonos: Debora-Antonia Czifra

BTPay: 0771035570 vagy RO04BTRLRONCRT0603051301

Kedvezményezett: Debora-Antonia Czifra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában