Figyelmeztetés

2023.12.05. 13:31

Vigyázzanak a befektetési csalókkal

Az online befektetési csalásokra hívja fel a figyelmet közleményében a Bihar megyei rendőrség, továbbá tanácsokkal is szolgálnak arra vonatkozóan, hogyan lehet elkerülni az ilyen jellegű átveréseket.

Illusztráció

BN-összeállítás

Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak az online befektetések, és ezzel egy időben az ilyen jellegű csalások száma is megnőtt: az elkövető/k olyan rendkívül jól jövedelmező befektetési lehetőségekkel kecsegtetik a potenciális ügyfeleket, amelyek valójában nem léteznek, vagy félrevezetőek. A befektetési csalásoknak szerteágazó formái lehetnek, például fiktív részvénykereskedések, nem létező kriptovaluták, piramisjátékok vagy fiktív pénzügyi termékek. A rendőrséghez beérkezett panaszokból kiderült, hogy a károsultak a különböző közösségi oldalakon keresztül bukkantak a pénzügyi befektetési szolgáltatások hirdetéseire, majd az itt található űrlapokon megadták elérhetőségeiket. Ezt követően ismeretlen személyek, román és brit telefonszámokon keresztül felvették velük a kapcsolatot. 

Az elkövetőknek többszöri beszélgetés után általában sikerült meggyőzniük az áldozatokat, hogy regisztráljanak különböző online befektetési felületeken. A befektetések során, amelyek eleinte igen kicsik, pár száz euró nagyságrendűek, az áldozat kriptovalutát vásárol és az elkövetők által megjelölt e-pénztárcákba utalja át. Az összegek ezután megjelennek az áldozatnak a befektetési felületeken nyitott számláján. Sok esetben a támadók technikai segítségnyújtás ürügyén ráveszik az áldozatokat, hogy az elektronikus eszközeikre (telefon, táblagép, laptop stb.) olyan alkalmazást telepítsenek, amellyel távolról is használni tudják az eszközöket, így teljes irányítást kapnak azok felett. Tehát a felhasználók jóhiszeműen hozzáférést biztosítanak a támadóknak az eszközeiken keresztül elérhető összes személyes és banki adathoz. Idővel az áldozatok még több pénzt (akár több tízezer eurót is) fektetnek be, mivel azt hiszik, hogy az üzlet jövedelmező.
Amikor az áldozatok hozzá szeretnének jutni a pénzükhöz, a csalók különböző ürügyekkel további összegek átutalására veszik rá őket, mint például pénzfelvételi díjak, átutalási garanciák, bírságok stb. Ezzel párhuzamosan a kompromittált eszközökön keresztül elérhető adatokat különböző módon használják fel, például számlák nyitására kriptovaluta kereskedési felületeken, hamis banki átutalásokra, pénzmosásra, az áldozat nevében online hitelt vesznek fel, és ellopják a pénzt stb.

A rendőrség arra is kitért közleményében, hogy melyek azok az általános intő jelek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy csalásról van szó: gyors és biztos nyereség ígérete, a befektetőre gyakorolt pszichológiai nyomás, a befektetésekről csak korlátozott vagy ellentmondásos információk érhetőek el, a befektetők nem jutnak hozzá olyan alapvető információkhoz, mint a vállalat fizikai elhelyezkedése vagy a befektetési stratégiák. A befektetési csalások jelentős pénzügyi és érzelmi hatással lehetnek az áldozatokra, akik egyes esetekben teljes megtakarításaikat veszítik el. 

Megelőzés

A befektetési csalások elleni védelem leghatékonyabb módja a pénzügyi és a befektetésekkel kapcsolatos oktatás, valamint a biztonságos internethasználat elsajátítása. Gondosan ellenőrizze a céget/felületet, amelyen keresztül a befektetéseit intézi: minden befektetési szolgáltatást nyújtó cégnek vagy személynek engedéllyel kell rendelkeznie. Óvakodjon az irreális ígéretektől: ha túl kecsegtető az ajánlat, akkor több mint valószínű, hogy csalásról van szó. Legyen szkeptikus a hatalmas és gyors nyereményeket ígérő ajánlatokkal szemben. A pénzügyi befektetések kockázatokkal járnak, és egyetlen engedéllyel rendelkező szervezet sem garantálhatja a nyereséget! Ne adjon át személyes vagy pénzügyi információkat az arra jogosultakon kívül másnak. A részvények vásárlása csak meghatalmazott közvetítőn keresztül történhet, és a közvetítő nem kérhet fizetést vagy személyes adatokat egy weboldalon keresztül. Mindig kérjen írásos információt, például befektetési tájékoztatót, a vállalat adatait vagy bármely más vonatkozó dokumentumot. Olvassa el figyelmesen ezeket a dokumentumokat, és győződjön meg arról, hogy minden kérdéssel tisztában van. Ha bizonytalan egy befektetési lehetőséggel kapcsolatban, forduljon független pénzügyi szakértőhöz, aki tanácsot adhat, és értékelheti a befektetés valószerűségét. Ne engedjen a pénz átutalására irányuló nyomásnak: a csalók agresszív taktikákat alkalmazhatnak, hogy rávegyék a befektetőket a gyors cselekvésre, például határidőkkel vagy exkluzív lehetőségekkel. Végezetül, ha befektetési csalás áldozatává válik, vagy azt gyanítja, hogy valaki át akarja verni, jelentse ezt a pénzügyi hatóságoknak és a rendőrségnek. A Pénzügyi Felügyelet honlapján (asfromania.ro) tájékozódhat a törvényes befektetési formákról. Itt naprakész információkat talál a jogszabályokról és az engedélyezésről, valamint egy listát a befektetési szolgáltatások és tevékenységek nyújtására nem engedélyezett felületekről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában