Terv

2023.12.05. 17:00

Városi erdő Nagyvárad határában

A nagyváradi önkormányzat városi erdőt akar létrehozni a Sebes-Körös bal partján a Densușianu hídtól lefele egy hat hektáros területe, ahol lesz napozásra alkalmas rész, szabadidős-zóna és fákkal sűrűn benőtt területek is.

Forrás: PMO

Pap István

Noha a terv még kezdeti fázisban van, de máris megjelent a Környezetvédelmi Ügynökség honlapján, ezért a polgármesteri hivatal is tájékoztatást ad róla, mondta Florin Birta polgármester, aki Adina Popaval, a hivatal műszaki igazgatóságának helyettes vezetőjével közösen ismertette szerdán a nagyszabású elképzelés részleteit. "A Környezetvédelmi Ügynökségnél az engedélyezési szakaszban vagyunk. (...) A projektről nyilvános konzultációt is kell tartanunk, amelyet a városháza honlapjára is fel fogunk tenni" - mondta a polgármester. Ez egy különleges projekt. emelte ki, ugyanis nem parkról, kertről, hanem egy erdő létesítéséről van szó. Adina Popa aligazgató elmondta, hogy a szóban forgó hat hektáros terület úgy szerepelt 2020-ban elfogadott "Nagyvárad, zöld város" stratégiai dokumentumban, mint olyan övezet, ahova fákat kell elültetni, "de arra a következtetésre jutottunk, hogy túl értékes ez a terület, ezért más jelleget is kell kölcsönözni neki" - emelte ki az aligazgató.

Forrás: PMO

Három övezet

A terület egy Natura 2000 természetvédelmi övezet közvetlen közelében van, mely utóbbi területen a Körösök Vízügyi Igazgatóság fog nagyszabású környezetvédelmi munkálatokat végezni, többek között helyreállítja az ottani élővilág természetes élőhelyeit, a város projektje mintegy kiegészíti ezt az elképzelést. Éppen ezért, mint azt Popa elmondta, a terület átmenetet képez majd a városi környezet és a természetvédelmi terület között. A tervek szerint a területet három részere osztják, ezek nagyjából hosszanti irányban helyezkednek majd el a folyó mentén. Az első övezet a Sebes-Körös partja lesz: itt természetes anyagokból (kövekből, fából stb.) építenek amfiteátrumot, pihenésre és napozásra alkalmas területeket alakítanak ki, és egy stéget is építenek a parton, ahol különböző rendezvényeket lehet majd tartani, illetve innen indulhatnak majd el például a kajakosok, a kenusok, a csónakázni vágyók. A második övezet a szabadidős park lesz, ahol egy kilátó, egy amfiteátrum, piknikezőhely és cserjékből épített zöld labirintus kap majd helyet. A harmadik övezet lesz maga az erdő, ahol kalandpark, játszótér, sport- és fitneszpálya, kutyafuttató létesül. Az egész területet egy kerékpárút is átszeli majd, amelyet ha lehetséges, összekötnek majd a Densușianu hídtól felfelé a Sebes-Körös bal partján lévő sétánnyal. Továbbá egy futópályát is kialakítanak majd. Adina Popa hangsúlyozta, hogy a 6 hektáros területen kizárólag természetes vagy környezetbarát anyagokat használnak majd, és az állatvilágra is gondot fordítanak majd, ezért rovarhotel és madáretető is lesz ott. A helyszínt a Corneliu Baba utca felől lehet majd megközelíteni autóval, kerékpárral vagy gyalogosan, az út végén egy parkolót is kialakítanak szintén kizárólag természetes anyagokból.

Forrás: PMO

A fáknak idő kell

Adina Popa kifejtette, hogy jelenleg a helyszínen 110 fa van, ezek közül az invazív fajtákhoz tartozó példányokat kivágják és nálunk honos fajtákat ültetnek majd el. "A növények kiválasztásánál figyelembe veszik a terület ökológiai jellemzőit, beleértve a vízszintet, a talaj típusát és a helyi éghajlatot, hogy az ökológiai revitalizációs projekt hosszú távú sikere biztosított legyen" - fogalmazták meg a célkitűzéseket a projektben. Mivel az elképzelés még csak kezdeti fázisában van, ezért nincs becsült költségvetése, illetve finanszírozási forrása se. "Keressük a finanszírozási lehetőségeket, melyeket a helyi költségvetés forrásaival fogunk kiegészíteni" - mondta Florin Birta. A polgármester kifejtette, hogy fákat a város pénzéből szerzik be és ültetik el, a területrendezés többi részét pedig akkor valósítják meg, amikor lesz rá külső forrás. Az elöljáró elmondta: tisztában vannak azzal, hogy kifejlett fákat nem lehet elültetni, tehát akár még évtizedek is eltelnek majd, amíg az elültetett csemeték valóságos erdőt fognak képezni, "de ez egy olyan projekt, amelyet érdemes és meg is kell valósítani" - fogalmazott. A tervet a város területrendezési bizottsága elfogadta, most a környezetvédelmi ügynökség vizsgálja, és ha ot is jóváhagyják, akkor a nagyváradi városi tanács fog dönteni róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában