Programajánló

2023.12.26. 12:48

Újévi Strauss-koncertek a filharmóniában

Három újévi koncerttel nyitja a jövő évet a nagyváradi filharmónia, tekintettel a közönség ilyenkor tanúsított fokozottabb érdeklődésére: 2024. január 5., 6. és 7-én, péntek, szombat, vasárnap, egyaránt 19 órakor, az Enescu–Bartók-teremben.

Andrej Vesel karmester

Forrás: andrejvesel.com

Tóth Gábor

Az októberben már itt járt szimpatikus és jó szakmai kiállású fiatal horvátországi Andrej Vesel lesz mindhárom est karmestere. A Bécsben diplomázott zágrábi fiatalember ezúttal olyan tiszta összeállítást hoz a császárvárosból – közös történelem tekintetében akár mondhatni, kis kitérővel otthonról haza –, amit itt Váradon már igen rég hallhattunk a filharmóniától újévi koncertjeik mindenféle zenei adalékokkal színesített utóbbi évekbeli kavalkádjában. Rendes Musikverein-hagyományú repertoár fog megszólalni, nincs meghívott szólista, zenekari művek lesznek, 90 százalékban a Strauss-família által jegyzett szerzemények, két, műfajilag és korszakban rokon kivételtől eltekintve: Jacques Offenbach és Franz von Suppé.

Nevekkel nem illik tréfálni, de tény, hogy Vesel karmester sok vidámságra hangoló művet válogatott, évindító kedélyjavítónak különben is mindenkor kifejezetten ajánlott az a struccpolitikájú Strauss-muzsika, mely történelmi viharok közepette is mindig csillogó-táncos báli homokba dugta fejét – adott tehát a lehetőség most is egy zenés este idejére minden környező rosszat feledni.

Andrej Veselt, akit jó szakmaiságáért dicsértünk legutóbbi októberi hangversenyeiért, úgy tűnik elég rendesen megdolgoztatják itt Váradon minden alkalommal, ősszel két koncertet vezényelt gyors egymásutánban, két különböző nagyrepertoárral (!), most pediglen hármat fog, ezúttal egyforma csokrot, az említett bécsi Strauss-muzsikát.

Lássuk is a filharmónia által előzetesen sorolt műsort, kis kiegészítőkkel: ifj. Johann Strauss A denevér – nyitány, Anna-polka, Josef Strauss Szférák zenéje, ismét ifj. Johanntól a Terefere-polka és Császár-keringő. Szünetet követően: Offenbach Orfeusz az alvilágban – nyitány (természetesen kánkánra is lehet számítani), ifj. Johann Mennydörgés és villámlás, Josef Tűzálló című francia-polkája (tréfa vagy sem, a Wertheim cégnek írta, mely tűzálló széfeket gyártott), Suppé Reggel, délben, este Bécsben – nyitány, Pizzicato-polka (Josef és Johann közös műve), végül ismét az ifjabb Johann, Könnyű vér és természetesen a Kék Duna keringő. A zenekari repertoár történetének ez utóbb említettje talán a legszélesebb körben ma ismert muzsika, melyet még Brahms is irigyelt kicsit Strausstól. Szokás néha elmesélni erről a keringőről, hogy eredetileg szöveges férfikari műnek íródott, s csak később nyerte el ma ismert zenekari formáját e minden bécsi újévi koncertek hivatalos ráadása.

Hasznos információ lehet, hogy a nagyváradi filharmónia pénztára december 22. és január 2. között zárva tart, érdemes ezért idejében résen lenni az újévi koncertek tekintetében a jegyek gyors fogyása miatt a bilete.ro internetes oldalon, illetve tájékozódni a zeneintézmény egyéb online felületein: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában